Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška 250 kilograma

Slovenac neaktiviranu bombu iz II. svjetskog rata dovezao kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovencu iz Vurberka blizu Maribora koji je početkom prošlog tjedna u šumi našao 250 kilograma tešku neeksplodiranu bombu zaostalu iz II. svjetskog rata prijeti tužba za izazivanje opće opasnosti jer ju je uz pomoć sinova prevezao u svoje selo, a mjerodavne o tome obavijestio tek u četvrtak, objavila je u ponedjeljak lokalna policija.

Bomba će biti deaktivirana, a stručnjaci navode kako je riječ o jednoj od najzahtjevnijih intervencija u povijesti specijalne postrojbe slovenske policije. Neoprezni mještanin koji je bombu donio i njegova obitelj već su premješteni, a zatvoreno je i šire područje sela, dok će prije početka operacije iz kruga od kilometra biti evakuirano svo stanovništvo, oko 400 ljudi, objavila je policija, a prenose slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Utvrđeno je da se radi o avionskoj bombi američke izrade iz vremena bombardiranja Maribora i okolice pri kraju Drugog svjetskog rata. Posebno je opasna jer sadrži kemijski mehanizam koji izaziva paljenje, a reagira i na manje pomake, pa je pravo čudo što prilikom prvog transporta nije eksplodirala.

Kako prenose slovenski mediji, stanovnik Vuberka koji je našao bombu u šumi na lijevoj obali rijeke Drave otkrio ju je uz pomoć detektora metala, tražeći kovčeg s blagom koje je tamo navodno zakopan. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene