448811
448811
448811
448811
448811

'Glavnog državnog odvjetnika treba birati na izborima'

  • , 02.09.2016., 13:29
  • Autor:
  • komentara

"Slobodna Hrvatska" zalaže se za promjenu sustava imenovanja glavnog državnog odvjetnika.

 
 
 
 
Stipe Petrina (Foto: Pixell)
Stipe Petrina (Foto: Pixell)

Iz "Slobodne Hrvatske" u petak su ispred sjedišta Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci ukazali na nužnost promjene sustava imenovanja glavnog državnog odvjetnika te ustvrdili da je postojeći sustav, zbog potvrđivanja GDO u Saboru, pod utjecajem političkih stranaka.

Prvi na listi koalicije Slobodna Hrvatska, Nezavisna lista Stipe Petrine, Pokreta zajedno i ORaH-a za 8. izbornu jedinicu Antonio Dražović istaknuo je da je Državno odvjetništvo RH propustilo pokrenuti postupke zbog niza višemilijunskih pljački tijekom privatizacije i pretvorbe te kroz Inu i druga državna poduzeća. "Na taj način DORH ostavlja sliku zaštitnika krupnog kapitala i građani ne mogu imati povjerenje u takav pravosudni sustav", ustvrdio je.

Dražović ističe kako bi se glavni državni odvjetnik trebao birati ili na općim izborima ili izravno unutar pravosudnog sustava, bez utjecaja političkih stranaka.

"Sloboda Hrvatska" ujedno je zatražila da Županijska državna odvjetnica u Rijeci Vanja Marušić, ali i ostali ŽDO u Hrvatskoj, podnesu ostavke zbog pogrešnog načina vođenja postupaka te ovisnosti o glavnom državnom odvjetniku, izabranom na, kako ocjenjuju, neprihvatljiv način.

Svi ŽDO bi trebali ići na reizbor, prema novom sustavu oslobođenom od političkog utjecaja, smatraju iz "Slobodne Hrvatske". (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se