Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISPRAĆAJ U KRUGU OBITELJI

Slobodan Praljak ostavio je oproštajno pismo: "Ne želim groba ni pogreba..."

Slobodan Praljak (Foto: AFP)
Slobodan Praljak (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Slobodan Praljak (Foto: AFP) Slobodan Praljak (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Slobodan Praljak (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Genaral Slobodan Praljak, koji je nakon izricanja presude u srijedu u Haagu počinio samoubojstvo, ostavio je oproštajno pismo, doznaje Večernji list.

U domu Slobodana Praljka na zagrebačkom Kraljevcu nalazi se pismo koje je on prije dvije godine poslao zapečaćeno i s uputom da se otvori u slučaju njegove iznenadne smrti.

Pročitajte i ovo Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja Održana misa zadužnica na Jarunu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bez incidenata Održana i misa zadušnica za generala Slobodana Praljka

''Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju'', piše u pismu, navodi Večernji.

''Slobodana Praljka ispratit će u krugu najbliže obitelji i najbližih prijatelja. Praljak ni sam nije želio da se njegova smrt diže na političku razinu, pogotovo sad, kad se zna kako se politika odnosila prema njemu sve ove godine. Sam njegov čin jasna je poruka za sve koji žele shvatiti'', rekao je izvor za 24sata.

Podsjetimo, Praljkova odvjetnica Nika Pinter jučer je po povratku iz Haaga na pitanje reporterke Nove TV Tatjani Krajač je li moguće da se ostvari najava politike u Hrvatskoj, koja je odlučila pobijati i naći načine i mehanizme za pobijanje presude, odgovorila: "O politici u Hrvatskoj ne mislim ništa, jer 13 godina nije poduzimala ništa kad je mogla, što bi se reklo, kad je grmilo, nije ih bilo. Što će sada poduzeti, ne znam. Praljka više nema, jedino u odnosu na ostalu petorku. Ako poduzmu neku reviziju, mogu po pravilima, to postoji, mogu to pokrenuti. Ali mislim da je to sve skupa neozbiljno." Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

U razgovoru u Mostaru s reporterom NoveTV Andrijom Jarkom Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., rekao da je u cijelom postupku bilo puno propusta od svih, ali da će neke osobe nositi povijesno veliku odgovornost. Poručio je da najveću odgovornost za propuste u haškim postupcima snose bivši predsjednik Stipe Mesić i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

"Prvenstveno bivši predsjednik Stipe Mesić koji je dilao dokumente po Haagu cijeli sretan radeći štetu našoj šestorci i ukupno obrambenom ratu Hrvata u BiH i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je Hrvatsku čak nazvala agresorom. Zemlju koja je najviše pomoći, čak i u oružju, pružala Armiji BiH koja se borila protiv Hrvata u BiH. Ali siguran sam da im povijest to neće oprostiti", rekao je Cvitanović.

Neodgovornost "nekih bivših hrvatskih dužnosnika" u svom je obraćanju spomenula i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Kada je riječ o ovako bitnim državnim pitanjima, trebamo biti oprezni u izjavama, jer danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika", poručila je tom prilikom Grabar-Kitarović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene