Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nisu mi rekli ništa ružno'

Šljivančanin čestitao generalima: 'Hrvati su nam održali lekciju iz dostojanstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedina osoba u Srbiji koja je za sada pozdravila oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača je, prema pisanju Vesti online, pukovnik Veselin Šljivančanin.

'Čestitam Gotovini i Markaču što su na slobodi, što su došli svojoj kući, svojoj obitelji. Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje', kaže Šljivančanin, objavile su Vesti online.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Presuda generalima Žalbeno vijeće oslobodilo Gotovinu i Markača svake odgovornosti Slika nije dostupna SA SMIJEŠKOM DOČEKALI SLOBODU EKSPLOZIJA SREĆE U HRVATSKOJ - SLAVI SE SLOBODA GENERALA!

Šljivančanin je, kao bivši časnik JNA, u Den Haagu po zapovjednoj odgovornosti prvobitno osuđen na pet, a potom u žalbenom procesu na 17 godina zatvora, potom konačno na 10 godina, a oslobođen je nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Kad je Šljivančaninu izrečena presuda na 17 godina član žalbenog vijeća bio je Theodor Meron, sudac koji je u petak glasovao za oslobađanje Gotovine i Markača.

>> EKSKLUZIVNO Josipović: Pogled na povijest možda nikada neće biti isti s ove i one strane Dunava

'Ako međunarodna zajednica misli da toliki broj protjeranih nije zločin, tu nisu krivi generali! Oni su, kao i mi, dobivali zadatke od države koje su časno izvršavali. Samo što je njihova država stala iza njih, a ovi naši su u stalnom strahu što će reći ovaj, što će reći onaj. O Hrvatima može da misli što tko hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih', smatra Šljivančanin.

Bivši oficir JNA sjeća se zajedničkih dana provedenih s Gotovinom i Markačem u Haagu. 'Ti generali su tamo bili sa mnom krajnje korektni. Nama je svima drago kad se netko odande izvuče. Baš taj Markač mi je sto puta spremio jelo i donosio mi hranu u ćeliju. Dobro je kuhao. Znao je kupiti meso i skuhati nešto, pa podijeliti to s nama ostalima. Nikada nismo pričali o politici, o ružnim stvarima, gledali smo da to ostavimo u prošlosti', dodao je Veselin Šljivančanin.

'Klicala im je cijela država'

'Još me boli nepravda. Proveo sam deset godina nedužan u Haagu i u pravdu tog suda nikad neću vjerovati. To vam je Meronova pravda, on tamo o svemu odlučuje. Ali želim vjerovati u svoj narod i svoju državu. Da nas se ne stide. Hrvatski generali su imali svoj cilj i državu koja je stala iza njih i, što je za njih najvažnije, dočekani su u Zagrebu kao heroji', rekao je Šljivančanin za Kurir.

'Mene je iz Haga na aerodromu dočekala samo obitelj, odvjetnik i nekoliko prijatelja, a Gotovini i Markaču je klicala cijela Hrvatska, od predsjednika do premijera. A kako mi je bilo dok sam gledao radovanje u Hrvatskoj, to moja duša zna. Je li to pravda, ne znam. Želim i Gotovini i Markaču sreću na slobodi, kao što su i oni meni. Obojicu sam upoznao u zatvoru i neću lagati, nikad mi nijedan od njih ništa ružno nije rekao, a kamoli vrijeđao', kaže Šljivančanin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene