Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Profesor za pet

Sljepoća ga nije spriječila da predaje, planinari, igra šah...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Brdal, profesor povijesti slijep je posljednjih 15 godina. Ali, to ga nije spriječio da predaje, piše udžbenike, vodi šahovski klub i planinari. Unatoč sljepoći, nije odustao od svojih ambicija, a životne vrijednosti sada prenosi mlađim generacijama.

U njegovoj učionici, svaka je klupa jedno šahovsko polje. 'Ja znam tko tu treba sjediti, ako ne sjedi, ide ovdje u električnu klupu gdje ću ga ispitati, a morao sam se snaći nekako', kazao je Željko Brdal, profesor povijesti.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Suđenje u Beogradu Razrednica dječaka otkrila što se s njim događalo prije nego je počinio masakr u školi: "Imao je probleme..." Igor Seregi, Goran Grgić, Rene Bitorajac, Dean Acimović Sustav zakazao Sin našeg poznatog glumca bio žrtva nasilja: "Daj ih više zaštitite od pokvarenih i nadrkanih profesora"

Morao se snaći jer je posljednjih 15 godina slijep. No, tek bijeli štap ga odaje. Profesor povijesti i učitelj mentor zna imena svih učenika. Točnije, njih 294 u 12 razreda.'Meni je gušt raditi i drago mi je da sam se snašao s njima', kazao je Željko.

>>
Kada slijepa osoba objašnjava kako vidi boje...

No to nije napravio. Punih 18 godina predaje u osnovnoj školi, napisao je i udžbenik iz povijesti za 6. razred. No, na nastavi mu ipak treba mala pomoć. 'Moram napisati koje gradivo radimo u imenik, tko nedostaje, upisati ocjene u jedan mali imenik koji je on, kako da kažem, izmislio', kazala je učenica Frana.

U njegovoj učionici nema varanja. Na pismenom ispitu sprečava ga pedagoginja. Na usmenom - električna klupa. 'Ne tražimo odgovore po knjigama, ne smijemo imati knjige na stolu, moramo doći u klupu ispred profesora', kazala je učenica Lana.

Profesor vodi i šahovsku školu i zahvaljujući njemu, šahovskih je pehara sve više. 'Mi smo sad prepoznatljivi kao jedina šahovska škola u državi Hrvatskoj', kazao je Tomislav Cvitanović, ravnatelj škole.

Kroz šah i nastavu uči ih pravim potezima - poštivanju, odgovornosti, upornosti te da nikada ne odustanu od svojih vizija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene