Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slijepo crijevo i žuč vadit će se kroz usta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savitljivim instrumentima, sitnim skalpelima i pod kontrolom mini kamere, kirurzi će moći kroz rodnicu ili kroz usta bezbolno izvući žučnu vrećicu.

Ovakvi zahvati će se uskoro moći ostvariti u Kirurškoj klinici splitskog KB-a, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac Oglasio se turski kirurg čija je pacijentica nakon zahvata umrla u Srbiji, otkrio na što sumnja Morgan Ribeiro umrla je u Beogradu Operirala želudac u Turskoj Britanija na nogama zbog smrti djevojke u Beogradu, oglasila se i vlada: "Upozoravali smo"

Posljednjih godina kirurzi u svijetu trude se razviti minimalno invazivne kirurške tehnike koje bi zamijenile tradicionalne operativne zahvate.

'Dosad razvijene i korištene tehnike minimalno invazivne terapije, poput endoskopske kirurgije i fleksibilne endoskopije, poslužile su kao osnova za razvoj nove revolucionarne metode – kirurških zahvata bez vidljivog reza, kroz prirodne tjelesne otvore. Savitljivi instrumenti potrebni za zahvat uvode se kroz usta, odnosno želudac, preko čmara, kroz mokraćnu cijev i mokraćni mjehur, te rodnicu', ispričao je dr. Zdravko Perko, kirurg na Odsjeku digestivne kirurgije Kirurške klinike KB-a Split.

Kroz instrument kroz koji prolazi hladno svjetlo i kroz čiju se optiku slika unutrašnjosti tijela prenosi na monitor, prolaze i radni kanali kroz koje se uvlače drugi savitljivi instrumenti kojima se obavljaju zahvati.

Instrument se kroz usta spušta do želuca ili kroz rodnicu do njezina kraja, načini se otvor u stijenci tog organa i instrument uvuče u trbušnu šupljinu, gdje se obavi odgovarajući zahvat.

Operacije bi se mogle obavljati bez opće anestezije, a pacijenti bi bili smireni primjenom lijekova.

Nakon obavljenog zahvata operirani bi napuštali bolnicu bez komplikacija s ranama i bez ožiljaka.

Nova kirurška metoda kroz prirodne otvore bit će osobito pogodna za operacije pretilih osoba, jer je debljina njihove trbušne stijenke veliki problem za klasične operacije.

U nekoliko svjetskih centara (SAD-u, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Indiji) ovakvi zahtjevi već su uspješno izvedeni na ljudima.

Dr. Perko smatra da svakim izvedenim zahvatom ovaj revolucionarni kirurški pristup prolazi test liječnika i bolesnika, a široka primjena ovisit će upravo o tim rezultatima i mogućnostima da se sve eventualne komplikacije uspješno uklone.

On vjeruje da se primjena ove metode splitskim pacijentima ozbiljno približava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene