Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Monsantovo sjeme od pola milijuna eura

Slavonski seljaci tvrde da im je donirano GMO sjeme i ne žele ga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najvećih svjetskih proizvođača GMO sjemena tvrdi da je donirano sjeme kukuruza, rajčice, salate - 'tradicionalno'.

Stanovnike poplavom pogođenih područja iznendila je donacija od najvećih svjetskih proizvođača genetski modificiranog sjemena koji su im poslali sjeme kukuruza, rajčice, salate. Iako donatori tvrde da nije riječ o GMO-u, slavonski seljaci su skeptični. Kažu da sjeme koje su dobili neće u njihovu zemlju. Doduše, sjetna na poplavljenim područjima bit će moguća tek dogodine.

Pročitajte i ovo Zbog poplave evakuirani stanovnici ruskog grada Orska Voda i dalje nadire Kaos u Rusiji, tisuće evakuirane nakon što je rijeka probila branu: "Ovo su najteže poplave otkad se prate takvi podaci" Ilustracija Tisuće evakuiranih Pukla brana na rijeci Ural, potopljeno 4000 kuća, u tijeku evakuacija

'Sjeme donirano Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini je tradicionalno, uobičajeno i nije genetski modificirano. Ovo sjeme nije GMO. Svi koji tvrde drugačije govore neistinu', očitovali su se iz Monsanta koji je Hrvatskoj, Srbiji i BiH donirao sjeme u vrijednosti od gotovo pola milijuna eura.

Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, također kaže kako prema informacijama koje imaju, takvog sjemena za sada nema na terenu.

Monsanto odustao od novih GMO usjeva u EU!

Slavonski bi poljoprivrednici najradije sijali autohtone sorte. No, u Hrvatskoj se tek lani konkretno počelo raditi na stvaranju nacionalne banke biljnih gena i ona u ovom trenutku nema dovoljne količine sjemena povrća i poljoprivrednog bilja koje bi mogla donirati.

'Glavni razlog za ovakvu situaciju je taj što Banka biljnih gena u zadnje tri godine nije primala financijska sredstva za rad, uslijed čega umnažanje sjemena nije bilo moguće', kažu u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo.

Ipak, poljoprivrednici koji žele saditi tradicionalne hrvatske sorte i uspiju doći do sjemena, preko programa ruralnog razvoja mogu dobiti novčanu potporu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene