Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U šest županija

Seljaci s TISUĆU TRAKTORA krenuli u blokadu prometnica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Propala je današnja runda pregovora predstavnika seljaka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Kreće blokada prometnica u šest županija.

Na današnjem sastanku predstavnika slavonskih seljaka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom nije postignut dogovor. Susret je trajao gotovo pet sati.

Pročitajte i ovo Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Slavonija i Baranja Ruše prošlogodišnje rekorde: Turisti ovdje uživaju u langošicama, sami beru salatu, a kad odu još se brže vrate Slika nije dostupna U Pitomači Andrej Plenković predsjeda sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Prosvjednici ostaju pri svojim zahtjevima - traže veću otkupnu cijenu pšenice i potpunu isplatu poticaja za prošlu godinu. Naglašavaju kako je hrvatska poljoprivreda na koljenima.

Ponovni sastanak održat će se u ponedjeljak, a predstavnici seljaka tada žele razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom financija Slavkom Linićem.

U međuvremenu, od 17 sati su krenuli u blokadu prometnica u šest županija s više od isuću traktora. Glavni razlog prosvjeda su neisplaćeni poticaji.

Seljaci tvrde da ih je država zakinula za 40 posto poticaja. Nakon što su pregovori s resornim ministrom propali, odlučili su se na radikalnije prosvjede pa neki od njih tvrde da na cestama ostaju 'do kraja'.

>>Poljoprivrednici mirno prosvjeduju i u Brodsko-posavskoj županiji

Seljaci su jučer započeli s javnim prosvjedima, okupljanjem i parkiranjem traktora uz prometnice, u nekoliko kontinetalnih županija te ministra Jakovinu pozvali da napusti dužnost jer smatraju da dosadašnjim radom nije učinio ništa za hrvatsku poljoprivredu i seljaka.

Zatražili su i isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu, u iznosu u kojem je bio isplaćen i 2011. te sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem.

U svojim zahtjevima ustvrdili su da su i ove godine na meti trgovačkih lobija kojima je u interesu jedino zarada, dok pri tome nisu zaštićeni proizvođači i potrošači.

'Do sad isplaćeno 2,4 milijarde kuna poticaja'

Nakon sastanka Ministarstvo poljoprivrede objavilo je priopćenje u kojem navode kako je do sada isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja. 'Ministar Jakovina u najvećoj mogućoj mjeri razumije probleme naših poljoprivrednih proizvođača te je na sastanku objasnio kako je do sada već isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina.

Jakovina je ponovio kako prosvjedi, pritisci i ucjene nisu način rješavanje problema i neće donijeti rezultate, posebice u turističkoj sezoni te u trenutku kad ometanje bilo koje gospodarske aktivnosti donosi novu štetu i gubitke za Državni proračun, a time i za poljoprivredne proizvođače.

Ministar Jakovina dogovorio je sastanak za ponedjeljak 12. kolovoza 2013., na kojem će se razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima.

'Ministarstvo je isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu. Proizvođači moraju biti svjesni trenutka u kojem se nalazi Državni proračun. Poticaj nije plaća seljaka, zbog čega se u javnost stvara kriva slika o poljoprivrednim proizvođačima. Manji dio proizvođača prosvjeduje, dok najveći dio proizvođača pošteno radi svoj posao', istaknuo je Jakovina. (D.M./A.M./I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene