Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opačić u Slavoniji

Slavonski Brod pridružio se Vladinom programu otpisa dugova građanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavonski Brod pridružio se Vladinom programu otpisa dugova socijalno ugroženim građanima, a do sada je 13.000 hrvatskih građana dobilo potvrde za ulaz u taj program, izvijestila je u srijedu u Slavonskom Brodu potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Ministrica Opačić i slavonsko brodski gradonačelnik Mirko Duspara potpisali su u srijedu sporazum o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća građana, koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula Zrak u Slavonskom Brodu - 4 Borba traje godinama Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije: Stanovnici zbog velikog problema godinama traže pomoć politike

"Do danas je oko 13.000 ljudi dobilo potvrde da ispunjavaju kriterije za otpis duga. Sa tim potvrdama korisnici socijalnih naknada odlaze u Centar za socijalnu skrb gdje će dobit potvrdu o primanjima, onda idu kod svojih vjerovnika. Mi se nadamo da bi početkom ožujka prvi korisnici socijalne skrbi imali otpisane dugove. Oni će biti upisani u jedan novi registar onih kojima smo otpisali dug", rekla je nakon potpisivanja sporazuma ministrica Opačić.

Pula: Opačić s istarskim gradonačelnicima potpisala sporazum o otpisu duga

Podsjetila je da je ovo mjera namijenjena isključivo socijalno najugroženijima. Sporazum s Vladom u sklopu mjere "Novi početak" do sada je potpisalo 140 jedinica lokalne samouprave, javnih poduzeća i drugih pružatelja usluga građanima, istaknuto je na potpisivanju.

Potrpedsjednica Opačić najavila je da za ostale građane u financijskim problemima slijedi druga mjera u sklopu Zakona o osobnom stečaju potrošača, za koji je potvrdila da je dugo u pripremi, ali s ciljem da se kvalitetno zaštiti građane.

"Nastoji se naći zaštitne mehanizme da se zaštiti ljude i sačuva im krov nad glavom. U zemljama EU ovakav zakon nije nešto što je ugodno i bezbolno. Zakon pokušavamo prilagoditi situaciji u Hrvatskoj i zato se duže na njemu radi. Očekujem da će zakon vrlo brzo u saborsku proceduru", istaknula je potpredsjednica Vlade, ministrica Opačić.

Na upit novinara potpredsjednica Vlade komentirala je i reakcije iz svijeta vezane uz uvođenje mjera za otpis duga građanima.

Reakcije nisu bile puno šaljive. Oni su bili začuđeni kako smo uspjeli dobiti one koji nisu država, banke ili neke druge koji su na tržištu. Dobili smo ih jer smo ih od samog početka uključili kao sudionike, zajedno s njima dogovorili i kriterije i cijeli postupak i zaštitne mehanizme da nas netko u cijeloj priči ne bi izigrao, rekla je Opačić.

Potvrdila je da u ovom trenutku Vlada o svom modelu razgovara sa Slovencima, a da je bilo još poziva iz zemalja koje su u sličnom položaju kao Hrvatska.

Aktualnim programom socijalno ugroženim građanima se jednokratno otpisuju dugovi do ukupno 35.000 kuna. Ovaj iznos odnosi se na zbroj vrijednosti glavnica potraživanja vjerovnika, bez zateznih kamata. U socijalnim programima Slavonskog Broda trenutno su 853 korisnika.

"Točan broj potencijalnih korisnika dobiti ćemo od FINA-e nakon što se svi građani koji zadovoljavaju uvjete, prijave i dobiju potvrde. Mi smo trgovačkim društvima dali preporuku. U svakom slučaju postoje dugovi koji su nenaplativi, na ovaj način napravit će se reda i u pojedinim gradskim trgovačkim društvima. Oni i sami znaju gdje su potraživanja koja su nenaplativa", rekao je gradonačelnik Duspara.

Naglasio je kako Grad ne može trgovačkim društvim narediti otpis dugova. Gradonačelnik Duspara je naveo da će se voditi i računa i o tome je li netko vozi vrlo skup automobil, a očekuje otpis duga. Uzimajući u obzir i državne socijalne programe na području Slavonskog Broda trenutno je oko 3.000 potencijalnih korisnika mjera otpisa duga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene