Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvorni instrument

Slavonski Brod: Otvoren prvi muzej tambure u svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi Muzej tambure u svijetu otvoren je večeras u Slavonskom Brodu. Novi muzej smješten je u kazamatu barokne brodske Tvrđave.

U prvom svjetskom Muzeju tambure se puno toga može vidjeti, ali i čuti i naučiti. Na licu mjesta posjetitelji mogu vidjeti kako se izrađuju ili grade tambure. Našem majstoru za izradu jedne tambure treba 60 radnih sati. Zanimljivo, tambure se ne izrađuju od slavonskog hrasta, već javora i smreke, a javor stiže iz slavonskih šuma, dok smreka stiže s Velebita.

Pročitajte i ovo Ante Mikulić poteškoće u razvoju Ante (6) napokon može u gradski vrtić: "Iza nas je šest godina borbe..." Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“

Mladen Jurković, graditelj tambura nam je pokazao taburu e-bisernicu koja je zanimljiva jer je rađena od mahagonija. 'Inače koristimo naše domaće drvo- smreku. A sada ovdje imamo mahagonij, kruška, orah, glasnjača je od smreke. Glasnjača je rezonator koji kad se žica trzne pojačava titranje i dobivamo ton', objasnio je Mladen.

Više od 60 ručno izrađenih eksponata, neki stari i više od stoljeća, izloženi su u Muzeju tambure. 'Tu je jednoglasna tambura, zove se Brač, koja do pete pećnice ima željezne pragove, taj instrument danas više ne postoji', kazao je etn muzikolog Mihael Ferić.

>> Glazbene jazz akrobacije na tamburici

Neće to biti klasičan muzej. Trebala bi tu biti slušaonica, videozid, suvenirnica, prostor za koncerte. Primjerci stari i više od 100 godina mogli bi biti zanimljivi turistima. Do Muzeja tambure uskoro će lakše moći doći uz pomoću pametnog telefona. Naime, aplikacija Cro Museums navodi do muzeja i daje sve potrebne informacije - od onoga što se izlaže, do toga ima li muzej suvenirnicu ili primjerice pristup za invalide.

'Osim toga možete vidjeti i radno vrijeme, cijenu ulaznice, tko ima pravo na besplatnu ulaznicu, da li ima audio vodič i na kojim jezicima. Direktno iz aplikacije možete nazvati muzej i poslati mail', objasnila je autorica aplikacije Jelena Bračun Filipović. Dakle, samo jedan klik dijeli vas od hrvatske muzejske baštine.

I ovaj muzej i ovi eksponati žele dokazati da je tambura izvorni hrvatski instrument. Preteča tambure stigla je u Slavoniju s turskim osvajačima no to je potpuno drugačiji instrument. Tambure su počeli graditi hrvatski majstori, kroz 5 sustava građe razvilo se više od 70 različitih vrsta tambura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene