Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upravni sud odbio tužbu

Slavonski Brod ipak spašen od rasprodaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavonski Brod spašen je od rasprodaje! Upravni sud odlučio je da Grad tvrtki Novogradnja ne duguje ni lipe za spornu obnovu odmarališta na Korčuli.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara obavijestio je kako je s Upravnog suda stigla presuda kojom je odbijena žalba Novogradnje i potvrđeno da tražbina zbog koje je ta tvrtka tužila grad i dobila sve sporove u pretvorbi nije prijavljena u temeljni kapital te je prenesena u vlasništvo Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četiri od devet prodane Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je S. Brod završio u stečaju Slika nije dostupna Dug Novogradnji Slavonski Brod: Sud odbio odgodu ovrhe gradskog zemljišta

>> Slavonski Brod: Stečajni postupak nad Novogradnjom

Gradonačelnik vjeruje kako je to ključni argument za obnovu postupka u sporu s Novogradnjom koja je zbog naplate te tražbine na temelju dobivenih sudskih presuda pokrenula ovrhu nad gradskim nekretninama. U prvome krugu dražbe, održanom krajem listopada, prodane su četiri parcele. Odluka još nije pravomoćna, a Duspara se nada da se nakon novih činjenica to neće niti dogoditi. 'Dokazao sam da sam bio u pravu unatoč brojnim prozivkama kako sam grad doveo do javne dražbe. Postavljam pitanje koju bih štetu nanio gradu i državi da sam potpisao nagodbu između grada i Novogradnje', rekao je Duspara.

Duspara očekuje kako ova presuda i znači kraj slučaja

U prvome krugu dražbe prodane su četiri vrijedne nekretnine Podsjetio je kako je tijekom cijeloga postupka grad želio dokazati da nije nikakav dužnik Novogradnje budući da je sporna tražbina vlasništvo Hrvatskoga fonda za privatizaciju. 'Ne smijemo zaboraviti da je nekretnina na Korčuli dar Republike Hrvatske iz 2000. Na temlju toga grad očekuje da je presudom Upravnoga suda završen slučaj Slavonski Brod - grad na javnoj dražbi', rekao je Duspara, dodajući kako će slučaj Slavonskoga Broda sigurno biti poticaj za razmišljanje o povratku povjerenja u hrvatsko pravosuđe.

Tvrtka Novogradnja sudski je tražila naknadu za radove koje je prije dvadesetak godina izvodila na odmaralištu na Korčuli koje je darovnicom iz 2000. postalo gradsko vlasništvo. Sve sporove protiv grada Novogradnja je dobila pa je dug s kamatama dosegnuo 50 milijuna kuna te je ta tvrtka pokrenula ovrhu nad gradskim nekretninama. U prvome krugu javne dražbe 27. listopada prodane su četiri vrijedne gradske nekretnine, a istog dana poslijepodne objavljeno je rješenje Vrhovnog suda kojim se ukidaju presude Upravnog suda jer taj sud nije ispitao zakonitost rješenja HFP-a po kojemu sporne tražbine Novogradnje nisu unesene u temeljni kapital tvrtke u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Tražbina nije prijavljena u temeljni kapital Novogradnje

HFP rješenjem od prošle godine utvrdio je kako sporne tražbine, zbog kojih je Novogradnja tužila grad, nisu procijenjene u postupku pretvorbe poduzeća. Vrhovni sud uvažio je zahtjev za zaštitu zakonitosti državnog odvjetništva protiv presude Upravnog suda i vratio mu predmet na novi postupak. Presudom Upravnog suda potvrđeno je kako tu tražbinu Novogradnja nije prijavila u temeljni kapital. Nad tvrtkom Novogradnjom u međuvremenu je pokrenut stečaj zbog milijunskog duga državi zbog neplaćenih poreznih obveza. Na pitanje hoće li se žaliti na presudu Upravnog suda stečajni upravitelj Novogradnje Zdenko Bešlić je odgovorio kako zasad nema komentara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene