446602
446602
446602
446602
446602

POSLOVNA IDEJA IZ DVORIŠTA Šokice se spremaju pomesti tržište - doslovno

  • , 14.08.2016., 21:06
  • Autor:
  • komentara

Za poslovnu ideju ponekad je dovoljno zaviriti u vlastito dvorište.

 
 
 
 
Šokačka metla - novi biznis iz Slavonije (Video: Dnevnik Nove TV)
Šokačka metla - novi biznis iz Slavonije (Video: Dnevnik Nove TV)

Upravo to je učinila nekolicina Slavonki iz Valpovačkog kraja koje pred svojim kućama još uvijek metu tradicionalnim, ručno rađenim metlama. Nakon što su ih prolaznici često znali pitati - otkud im te metle, odlučile su pokrenuti njihovu proizvodnju, brendirati ih i - prodavati.

Slavonke znaju - za čista dvorišta najbolje su prirodne, šokačke metle. U Valpovačkom kraju vežu se od takozvane metline - vrste korova koji su uzgajali njihovi preci.

Ovu metlu danas rijetki prave, no ove će je šokice oživjeti i ponuditi tržištu. Metlinu su posijale po dvorištima, vrtovima i uz njive. Štiti im usjeve od drugih korova, a bit će, nadaju se i za biznis.

'Tržište postoji samo je bitno da imamo količine i ne moramo se onda bojati da mi to nećemo prodati', kaže Jelica Štrok iz Valpova.

Slične metle u Srbiji se prave za izvoz. Ideju o proizvodnji šokačkih podržava i lokalna zajednica. 'Da malo zadržimo ove naše stare običaje, a ujedno da mogu one nešto profitirati oko toga, ovo je vjerojatno najbolja eko metla u Hrvatskoj', kaže Miro Ištoković iz MO Nard.

Ulaganja nisu velika, a ni posla nema puno. S brendiranom metlom - Šokicom, Slavonke će, kažu, pomesti i tržište.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se