Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi prizivaju kišu

21. STOLJEĆE - PRAZNI BUNARI Ovih dana u slavonskom selu gazda je onaj koji ima traktor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve je više slavonskih sela bez vode.

Suša koja je pogodila Slavoniju ispraznila je bunare. Sve više stanovnika ovisi o cisternama i tuđoj pomoći, a put do vode u nekim je selima jako težak. Bili smo u Paučju nedaleko od Đakova, gdje ovise o kiši. Po vodu se odlazi cisternama na obližnji izvor.

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Slika nije dostupna Bizovačke toplice Otvoren Aquapolis - najveći kompleks bazena u Slavoniji

Ovih dana u Paučju je gazda onaj koji ima traktor. Iako smo u 21. stoljeću to je jedini način kako ovdje doći do veće količine vode.

'Vodena mafija' na ulicama: Grad u kojem se pitka voda kupuje na crnom tržištu

'Natočit ćemo oko tisuću i pol litara i tako moram svaki drugi, treći dan jer bunari ne drže vodu pa moramo voziti', odgovara Ivan Kajba na pitanje koliko će vode natočiti. Teško prohodan put vodi kroz brdo i šumu. Izvor je dva kilometra od sela. Načelnik Općine zatražio je popis traktorista koji pomažu mještanima.

'Obećao nam je neku pomoć, 40-50 litara svakome tko vozi vodu, a sad, hoćemo dobiti ili nećemo, vidjet ćemo', kaže predstavnik sela u Općini Lavanjska Varoš, Božidar Šobačić.

Sve je više slavonskih sela bez vode. Zemlja je toliko suha da upije pola količine koja se ispusti u bunare. Slično je i podno Papuka u okolici Slatine, gdje pomažu vatrogasci. Svi prizivaju kišu, ali i vodovodnu mrežu koju još nemaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene