Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utišavanje protivnika

Slavna trovanja političara - od smrtonosnog kišobrana do radioaktivnog čaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je potrebno utišati političke protivnike, ubojstvo trovanjem najdraža je metoda agenata s mračne strane tajne službe.

Ovo su neki od poznatijih slučajeva trovanja političara:

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Zanzibaru Osmero djece otrovalo se mesom, pa umrlo: Više od 75 ljudi u bolnici Ilustracija Uhićen upravitelj Otrovali se u indijskom restoranu: Gosti su pljuvali krv i vrištali od boli

Bugarski disident Georgi Markov, novinar koji je pobjegao od komunističkog režima Todora Živkova i živio u Londonu, pogođen je 1978. na ulici sićušnom kapsulom ispaljenom iz kišobrana agenta bugarske tajne službe. Umro je nekoliko dana poslije u londonskoj bolnici. Kapsula je bila natopljena otrovom ricinom.

Agenti izraelskog Mossada presreli su 1997. na ulici u jordanskom Amanu čelnika Hamasa Halida Mešala i pokušali ga ubiti ubrizgavanjem otrova s brzim djelovanjem u njegovo uho. Mešal je pao u komu, ali je preživio pošto je Izrael pod međunarodnim pritiskom dostavio protuotrov. Uhićeni agenti Mossada nakon toga su pušteni i vraćeni u domovinu.

Nakon ručka s agentima ukrajinske tajne službe 2004. godine, tadašnji vođa oporbe Viktor Juščenko teško se razbolio. Liječnici su u njegovoj krvi pronašli 50.000 puta višu razinu otrova dioksina od normalne. Juščenko je preživio i postao ukrajinski predsjednik, ali su posljedice trovanja bile godinama vidljive na njegovu licu. On je tvrdio da je iza pokušaja ubojstva stajala Moskva.

Kritičar Kremlja Aleksandar Litvinjenko otrovan je 2006. u Londonu čajem koji je sadržavao visokoradioaktivni polonij. Otrovu je trebalo tri tjedna da ga ubije. Uzrok smrti bila je akutna bolest radijacije. Britanska tajna služba je u istrazi slijedila tragove koji su je doveli do bivših pripadnika ruske tajne službe. Rusija je odbila izručiti osumnjičenike.

Kim Jong-nam, polubrat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, ubijen je nervnim otrovom VX-om u zračnoj luci u Kuala Lumpuru. Dvije žene poprskale su ga tim otrovom po licu. Umro je na putu za bolnicu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene