Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JAČE KONTROLE ZA VIKEND

Vozači, oprez! Za nekoliko dana na snagu stupa važna odredba, njezino kršenje nemarne bi moglo prilično skupo koštati

Ivan Forjan razgovara s Mironom Huljakom - 4
Ivan Forjan razgovara s Mironom Huljakom - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Promjena na zimske gume - 2 Promjena na zimske gume - 2 Foto: DNEVNIK.hr Promjena na zimske gume - 3 Promjena na zimske gume - 3 Foto: DNEVNIK.hr Promjena na zimske gume - 4 Promjena na zimske gume - 4 Foto: DNEVNIK.hr Promjena na zimske gume - 1 Promjena na zimske gume - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivan Forjan razgovara s Mironom Huljakom - 4 Galerija 1/8 >>
Još nekoliko dana ostalo je za pripremu automobila za zimu. Od 15. studenog do 15. travnja obvezna je zimska oprema bez obzira na vrijeme. Osim zimske opreme policija će za vikend kontrolirati vozače i zbog alkohola. Vikend je Martinja, pa policija poziva na oprez.

Dobra guma u prometu čuva glavu, ali i novčanik. Od 15. studenog obvezna je zimska oprema. Marin iz Rijeke često ide u Gorski kotar: "Tamo zna biti snijega, a s ljetnim gumama ne može se voziti po zimskim uvjetima", napominje. 

Vozilo sa zimskim gumama u vožnji po snijegu pri brzini od 50 kilometara na sat zaustavit će se nakon nešto više od 26 metara, a vozilo s ljetnim gumama, u istim uvjetima, i do 50-ak metara dalje.

Dražen Misirača, voditelj vulkanizerske radionice, poručuje da treba investirati u dobre gume.

"U praksi to izgleda tako da ako auto koji je ispred vas ima zimske gume, a vi nemate, kod naglog kočenja sigurno će doći do prometne nesreće. Na tome ne biste trebali štedjeti jer po svim računicama jeftinije je kupiti 2 ili 4 gume nego branik ili haubu auta."

Boris Skeledžić, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU primorsko-goranske, otkriva kolike su kazne ako ne poštujete pravila. 

Kazne ako nemate zimsku opremu

"Na svim kotačima morate imati zimske gume s oznakom m+s ili lance pripravne za montažu na pogonske kotače, uz uvjet da dubina protektora mora biti najmanje 4 milimetra.

Za vozače osobnog automobile propisana je kazna od 1000 kuna ako sudjeluju u prometu na dionicama gdje su zimski uvjeti nastali ili na tzv. zimskoj dionici, a ne posjeduju zimsku opremu ili nisu očistili vozilo od snijega odnosno leda", napominje. 

Na zimskoj dionici cestari su već u pogonu. Soli i ljudstva, kažu, ne nedostaje i za sezonu su spremni.

A ovako to izgleda kad vozači nisu spremni: "Vozilo jednostavno proklizi na cesti, udari sa strane u odbojnik, prepriječi se, naleti drugo vozilo i tu nažalost može doći do težih posljedica. Onda ni naša služba ne može tuda proći", ističe Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice HAC-a. 

Opreza nikad dosta, ne toliko zbog kazni koliko zbog svoje i tuđe sigurnosti. Vrijeme je i od mladog vina, pa policija najavljuje pojačane kontrole, no kontrolirajte se i sami. 

Martinje i pojačane kontrole policije

Od nedjelje je obvezna zimska oprema, a za vikend traju i pojačane prometne kontrole. Nulta tolerancija bit će na alkohol i bilo koju drugu vrstu opijata. Podaci pokazuju da je novi, stroži zakon dao određene rezultate, pa je tako broj prometnih nesreća pao u prvih devet mjeseci ove godine za 17 posto, sa 23.000 na nešto više od 19.500.

Manje je i smrtno stradalih, lani 193 mrtva, ove godine 174. Da te brojke ne bi rasle, bitno je ne pretjerati s pićem i sjedati za volan.

Miron Huljak iz Ravnateljstva policije otkriva koliko će kontrola biti za Martinje, a imao je i poruku za sve koji će slaviti. 

"Kada su ovakvi dani, uvijek pojačano postupamo. Svo raspoloživo ljudstvo je na terenu i obavlja svoj posao. Vozači, posebno mladi u svakom slučaju trebaju paziti da ako piju, nikako ne smiju sjesti za volan. Ne treba se zavaravati. Mladi vozači ne smiju ništa alkohola imati u krvi. Uzmite taksi ili neka vozi netko iz društva tko nije popio! Kazne su od 500 do 20.000 kuna, ali bitno je da ljudi shvate da vožnja i alkohol ne idu skupa", upozorio je. 

Prošle godine na Martinje 579 vozača zatečeno je pod utjecajem alkohola i možemo se samo nadati da će taj broj ove godine biti kudikamo manji. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene