Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postoji rješenje

Od srpnja 2015. godine manje plaće za 250 tisuća radnika - Osim ako...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada sutra šalje proračun, posljednji u mandatu, zastupnicima na usvajanje. Sve vlade su u izbornoj godini povećavale proračune i kupovale birače, a minusi u blagajni bili su potom sve veći i veći. Milanovićeva vlada odlučila se na manji proračun. No isto tako nisu odustali od toga da ako ne uspiju smanjiti proračun već sredinom sljedeće godine, smanje plaće za gotovo 250 tisuća onih koji su na državnom proračunu.

Samo slovo na papiru ili ozbiljne namjere Vlade Zorana Milanovića? U izbornoj godini planiraju manji proračun i uštede na zaposlenima od 646 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković objavio koliko će novca od države dobiti svinjogojci pogođeni svinjskom kugom Slika nije dostupna Privilegije na sve strane Do koje se razine treba štedjeti?!

Ako do svibnja ne uspiju uštedjeti putem centralnog obračuna plaća, odlascima u mirovinu i ujednačavanjem plaća - od srpnja bi srezali plaće za svih 250 tisuća radnika na proračunu. Plan je oštro kritizirao bivši ministar financija.

'Ne može pisati -' ako ne uspijemo smanjit ćemo plaće'. To je nestručno napisana smjernica, tako se ne piše. Znači ova Vlada već unaprijed veli - 'čujte neću uspjeti pa ću onda možda ići u smanjenje. Mislim strašno, jednostavno strašno', poručio je Vladi bivši ministar financija Slavko Linić.

Bivši ministar gospodarstva Čačić smatra da vlada sljedeće godine nema snage ući u neodgovornu predizbornu rastrošnost, ali se neće dogoditi ni radikalni rezovi. 'Sljedeći proračun će samo pokušati na kozmetičkoj razini nas održati iznad površine pa ćemo dočekati izbore', kaže Čačić.

Odbor za financije podržao rebalans proračuna

Sindikati ističu da su javnom sektoru primanja već smanjena od 7 do 13 posto i nadaju se uštede postići reformama. 'Ja vjerujem ,ako je u tim, dokumentima zapisana ta mogućnost da onda i oni koji su to napisali da vjeruju da mogu na taj način uštedjeti. Ja bih volio da to bude jedna od mogućnosti', kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Smjernice proračuna već su viđena vladina politika, ističe profesor Luka Brkić, na brzinu su sastavljene, dolaze prekasno i nisu uvjerljive niti ozbiljne pa sumnja i u najavljene uštede. 'Nije to uobičajena praksa i teorija bi isto rekla da to nije uobičajeno i da bi trebalo očekivati upravo suprotno, čak i povećanje deficita zbog naravno izbornih obećanja kada se remenje ipak popušta kako bi se prodala neka priča elektoratu', kaže prof. Brkić.

S ekonomskog skupa u Opatiji dolaze poruke kako je Hrvatska ekonomija na aparatima. Vladajućih tamo nema - samo oporba i predsjednički kandidati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene