Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba na sudu

Skupocjene liječničke pogreške koštaju života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogrešno cjepivo u slučaju bebe virovitičke obitelji Jager prije par dana, kao i nedavna iznenadna komplikacija pri operaciji novinara Hrvoja Mateljića šokirala je, rastužila, ali i razljutila njihove obitelji. Obitelji Kolarec iz Siska sve to proživljava već pet godina od kada je njihov Andreas preminuo u bolnici zbog liječničke pogreške.

Ekipi magazina Provjereno svoju je priču ispričala obitelj Kolarec koja ima dvije kćeri, a prije 5 godina imali su i sina. Andreas je jednog poslijepodneva počeo povraćati. Nastavio je i na putu prema sisačkoj bolnici kamo ih je uputila liječnica iz hitne Dvora na Uni. U bolnici je zadržan preko noći. Kolarčevi su se vratili odmah ujutro. Uslijedio je prvi šok.

Pročitajte i ovo Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno" Provjereno o nepravilnostima u općini Vođinci - 4 Večeras u Provjerenom Načelnik potrošio desetke tisuća eura na ilegalne objekte, a njegov je odgovor nevjerojatan: "Pa što da ja radim?"

'Kad sam vidjela u kakvom je stanju, uzela sam ga na ruke i pokazala sam im da vide. On se više nije mogao ni držati i tad e došla doktorica Bitanga, i pitala me zašto ja držim dijete na rukama. Upitala sam ju, zašto tako loše izgleda, a ona mi je rekla da ne zna što mu je ', rekla je majka Anita Kolarec.

Patolog je roditeljima rekao kako je dijete umrlo od zapetljaja crijeva. Takva dijagnoza inače riješava se rutinskom operacijom. U dokumentaciji stoji kako su dežurne liječnice ozbiljno pogriješile jer dječak nije bio ni pregledan ni nadziran četiri sata kada je dijete palo u šok. A ni poslije pregleda u toj fazi, nije poduzeto odgovarajuće liječenje.

Roditelji su odlučili tužiti bolnicu za nemar. Tek putem sudskog naloga odvjetnik Kolarčevih dobio je obdukcijski nalaz. Iako zakon tako nalaže, njima nikada nije uručen. Nije ga dobila niti obitelji Hrvoja Mateljića. 35-godišnjeg novinara, koji je iskrvario na stolu pri laparoskopskoj operaciji premošćivanja želuca.

Hrvoja Mateljića, dr. Bekavac Bešlin operirao je dva puta prije kobne treće operacije. Ugradio mu je, a tri mjeseca nakon i izvadio, balon za smanjivanje želuca. U treću nesretnu operaciju, Hrvoje je polagao velike nade.

Prosječna uspješnost takvih zahvata je više od 95%. U nesretnih 5 % završio je i Hrvoje. Krvarenje, uslijed kojeg je Hrvoje preminuo naposljetku je službeno okarakterizirano kao komplikacija. Shrvani roditelji odlučili su tužiti bolnicu.

Vrhovni sud 2002. godine je donio orijentacijske kriterije za naknadu neimovinske štete. Tako je u domaćoj sudskoj praksi nemoguće ostvariti financijsku odštetu višu od milijun kuna.
Iznosi za naknadu fizičke boli kreću se od 70 kuna za slabe bolove do 370 kuna za jake bolove, pomnoženo s danima njihova trajanja.

Dosuđeni iznosi ovise pak o procjeni suda. Osim financijske najveća šteta koju liječnik može pretrpjeti za pogrešku je oduzimanje licence. Do sada ih je u Hrvatskoj oduzeto 11. Iapk nikome nikada trajno.

Sljedeće ročište za obitelj Kolarec zakazano je 17. veljače, istog datuma Andreasu bi bio 6. rođendan. Sudska presuda neće ga vratiti, kao niti Hrvoja. Broj nula u izrijeku neće umanjiti bol njihovih bližnjih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene