Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put droge

Skup ministara unutarnjih poslova zemalja regije o tzv. Balkanskoj ruti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici policija iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije okupili su se danas u Zagrebu na četvrtoj regionalnoj konferenciji o suzbijanju kriminala na tzv. Balkanskoj ruti.

Konferenciju je otvorila premijerka Jadranka Kosor ističući da je beskompromisna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan od temeljnih stupova rada hrvatske vlade. 'Policijska suradnja u zemljama regije je nužnost jer kriminal ne poznaje granice, ne zanima ga ni država, ni narod ni vjera pa samo organizirani možemo imati uspjeha', kazala je Kosor. Ustvrdila je da se posebni napori moraju ulagati u borbu protiv trgovine drogom, s obzirom da je tzv. Balkanska ruta jedan od glavnih pravaca trgovine narkoticima.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Podsjetila je da je u suzbijanju zlouporabe droga hrvatska policija lani provela više od 5200 zapljena i privela 5019 osoba. Ustvrdila je i da je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala preduvjet i za jačanje gospodarstva, što je također jedan od tri strateška cilja vlade uz rad na dovršetku pregovora za pristup Europskoj uniji. Ustvrdila je da će Hrvatska i dalje davati bezrezervnu potporu svim jugoistočnim susjedima na 'europskom putu', zbog čega je krajem prošle godine svim zainteresiranima odlučila ustupiti prijevode europske pravne tečevine.

'To je snažna gesta koja dokazuje želju za suradnjom na svim područjima', zaključila je premijerka. Uz hrvatskog ministra unutarnjih Tomislava Karamarka i glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića, na konferenciji sudjeluju ministri unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić, Crne Gore Ivan Brajović, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, slovenski državni tajnik Goran Klemenčić te makedonski direktor policije Ljupčo Todorovski. Nakon radnog dijela konferencije sudionici će poslijepodne potpisati zajedničku izjava te održati konferenciju za novinare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene