Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

RODA o đačkim uniformama:

"Umjesto na polo-majicu, usredotočite se na ono zaista važno!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Uniforme roditelji neće platiti izravno, ali će ih u većem postotku platiti neizravno, zajedno s drugim poreznim obveznicima Grada Zagreba. Uniforme neće riješiti probleme, samo će ostati manje novca za ono što je potrebnije", navode u udruzi RODA.

Udruga Roditelji u akciji - RODA, koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj, reagirala je na prošlotjedni potez zagrebačkog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, iz kojeg je ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola upućen dopis da se pokreće inicijativa za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školskih odora za učenike.

Pročitajte i ovo Nestala roda Miška - 1 Svi su zabrinuti Potraga za jednogodišnjom Miškom! Za njome najviše tuguje Koka Slika nije dostupna Citirali i Andrića Nikad oštriji HZJZ prozvao pseudostručnjake: "Iznose teorije zavjere, vrijeđaju, psuju i pozivaju na linč"

"Ako djeca diskriminiraju dijete s fizičkom poteškoćom, nećemo pokušati ukloniti ili zamagliti problem koji se ne može ukloniti nego ćemo učiti djecu kako da se ponašaju prema svojim prijateljima i što je uistinu važno u životu. Isto se tako treba odnositi i prema neizbježnim socijalnim razlikama", navodi se u reagiranju. Iz udruge RODA poručuju kako se "inicijativa za školske uniforme pokreće u vrijeme kad su topli obroci osigurani samo u jednome dijelu osnovnih škola, njihov veliki broj nema odgovarajuću dvoranu ili prostor za nastavu tjelesnog odgoja, roditelji školama doprinose financijski, materijalom, organizirajući radne akcije i prikupljajući novac za slobodne aktivnosti, a djeca s poteškoćama nemaju osigurane asistente u nastavi, dok škole nerijetko nisu prilagođene njihovim potrebama".

Navode kako "ne postoji nešto što je besplatno i/ili nema financijsku vrijednost. 'Besplatno' se od plaćenog razlikuje u ovom kontekstu samo po izvoru financiranja. Uniforme roditelji neće platiti izravno, ali će ih u većem postotku platiti neizravno, zajedno s drugim poreznim obveznicima Grada Zagreba. Uniforme neće riješiti te probleme, samo će ostati manje novca za ono što je potrebnije".

"Slažemo se da u svakom razredu postoje djeca koja su diskriminirana zbog svojih različitosti. Razlike mogu biti fizičke, intelektualne ili socijalne. Međutim, da bismo stvorili bolje društvo, bez diskriminacije, razlike među ljudima ne treba brisati nego trebamo osvijestiti djecu da smo različiti, ali jednako vrijedni, i da svi imamo jednaka prava.

Zamagljivanje činjenice da među nama postoje socijalne razlike ionako nije ostvarivo. Djeca su itekako svjesna financijskih razlika među svojim obiteljima, čak i ako nose potpuno istu odjeću.

Ako djeca diskriminiraju dijete s fizičkom poteškoćom, nećemo pokušati ukloniti ili zamagliti problem koji se ne može ukloniti nego ćemo učiti djecu kako da se ponašaju prema svojim prijateljima i što je uistinu važno u životu. Isto se tako treba odnositi i prema neizbježnim socijalnim razlikama", navodi se u reagiranju.

Poručuju i kako bi se nadležni radije trebali usredotočiti na osmišljavanje odgovarajućeg programa građanskog odgoja i obrazovanja te njegovo sustavno i kvalitetno provođenje u svim zagrebačkim osnovnim i srednjim školama.

Zaključuju i kako dvije majice nikako ne mogu biti uniforma. "Ako baš inzistirate na uniformama i izjednačavanju svih učenika, kupite im onda i hlače, suknje, cipele, jakne, a dobro bi bilo i mobitele. I to po nekoliko kompleta." "Što se tiče pozitivnog ozračja u razredu te poboljšanje discipline i podizanje samopouzdanja učenika, predlažemo da naglasak prebacite na ljude koji rade s djecom, a ne na banalnu stvar poput odjeće. (...) Omogućite stoga djeci odgovarajuće radne uvjete, primjerene satnice i dodatno obrazovanje."

Podsjećaju na rezultate PISA testova, poražavajuće za hrvatsko školstvo, te navode kako nema nikakvih dokaza da nošenje školske uniforme na bilo koji način utječe na bolja akademska postignuća. "Umjesto na polo-majicu, usredotočite se na ono zaista važno. Stvaranje bolje školske klime ne postiže se uniformama kojima će se sakriti različitost djece. (...) Život djece ne počinje i ne završava u školi, a u životu uniformi nema. Umjesto da prividnom lijepom gestom darivanja 'uniformi' prikrivate stvarne probleme, posvetite se odgoju i obrazovanju i stvarnom rješavanju problema u tom području. Obnovite radije nekoliko školskih zgrada, ili barem učionica. Omogućite djeci zdravu prehranu. Omogućite im modernu, interdisciplinarnu nastavu, dostojnu 21. stoljeća. Pokažite nastavnicima da su vrijedni i nezamjenjivi pa će biti motiviraniji i spremniji za rad s djecom."

Zaključuju i kako dvije majice nikako ne mogu biti uniforma. "Ako baš inzistirate na uniformama i izjednačavanju svih učenika, kupite im onda i hlače, suknje, cipele, jakne, a dobro bi bilo i mobitele. I to po nekoliko kompleta. Zabluda je da će jedna majica dokinuti razlike ako će sve drugo, od tenisica do naočala, torbe i mobitela i dalje vrištati razlike među djecom."

Kako pak školske uniforme funkcioniraju u jednoj osječkoj školi, u koju su uvedene prije pet godina, možete pročitati OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene