Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Prazne police

I DOK SE MI RASPRAVLJAMO OKO ŠTULIĆA I KRLEŽE... U knjižnicama gotovo da i nema knjiga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se raspravlja o tome trebaju li djeca čitati Štulića i popularna djela - knjižničari se pitaju kako opremiti knjižnice. Pribojavaju se reforme jer jedva uspiju izaći na kraj i sa sadašnjim popisom. U udruzi školskih knjižničara nezadovoljni su. Kažu, Ministarstvo već godinama nije dalo ni lipe za knjižnice iako imaju zakonsku obvezu sufinancirati opremanje knjižnica.

Pribojavaju se reforme jer jedva uspiju izaći na kraj i sa sadašnjim popisom. U udruzi školskih knjižničara nezadovoljni su. Kažu, Ministarstvo već godinama nije dalo ni lipe za knjižnice iako imaju zakonsku obvezu sufinancirati opremanje knjižnica.

Pročitajte i ovo Kopije knjiga - 6 Blago s polica "Preživjele su dva svjetska rata, a sada ih nismo uspjeli zaštititi": Ukradeni vrijedni primjerci ruske književnosti, a trag vodi do velike sile Bajke izazvale pomutnju - 4 PRILAGODBA NOVIM VREMENIMA Ah, te cenzurirane, moderne bajke: "Stvaramo idiote, možda je to nekome i u cilju"

U osnovnoj školi Perušić knjižnica kao da je iz prošlog vremena. Dogodi se i da jednu knjigu koja je zadana za lektiru razmjenjuju čak 3 učenika.

U osječkoj trećoj gimnaziji situacija je malo bolja. No, kažu isključivo zato što učenicima naplaćuju zakasnine. S financiranjem novih knjiga - muku muče.

Malo se dobije, kažu i od županija, općina i gradova koje su zakonski osnivači škola. Sufinanciranje opremanja knjižnica zakonska je obveza i ministarstva obrazovanja. No, u ministarstvu su to, čini se, zaboravili.

U osnovnoj školi u Novom Čiču, knjižnicu su potpuno opremili na temelju donacija.

Aktualni ministar kaže da je svjestan situacije. 'Do ljeta treba dogovoriti kako ćemo se ponašati sljedeće akademske i školske godine. To je neki krajnji rok za bolji i uređeniji sustav', kaže ministar Šustar.

A za uređenije knjižnica ove godine ipak je nešto namijenjeno, priopćili su iz ministarstva. Tek po 200 tisuća kuna za sve srednje i osnovne škole. Zakonska obveza bit će tako ispunjena, ali to nije ni blizu dovoljno da bi se stanje popravilo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene