Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila

Škole uvode zabranu korištenja mobitela za vrijeme nastave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog ometanja, škole su uvele zabranu korištenja mobitela za slanje poruka, igranje, slušanje glazbe, razgovora, naravno, za vrijeme nastave. Kako je mobitel postao i sredstvo kojim se potiče nasilje, Ministarstvo obrazovanja radi na novom pravilniku kojim će ga pokušati spriječiti.

Neki učenici znaju kada su mobiteli na nastavi dobrodošli, a kada ne. 'Ne za igranje pod nastavom, ali da ako trebamo obavijestiti roditelje o nečemu ili u hitnim slučajevima', kazao je učenik Mirko.

No, ipak, se prokrijumčare za prepisivanje, slanje poruka, posjete društvenim mrežama. Zato su škole u svoje pravilnike dodale članak o zabrani korištenja mobitela na satu. 'Mobitel, u redu da ga koriste, ali ulaskom u školu trebaju ga isključiti i spremiti na sigurno', kazala je Silvana Svetličić, ravnateljica škole.

>> Ministarstvo obrazovanja: Ovo su nova pravila upisa u srednje škole!

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Učenici u razredu, ilustracija UPUTE HZJZ-A Kako će djeca sutra u školu i u kojim slučajevima će morati nositi maske?

Svaka škola ima svoja pravila. Kućni red donosi školski odbor u suglasnosti s vijećem roditelja, učenika i učiteljskim vijećem. 'Učitelj koji uhvati dijete da koristi mobitel za vrijeme nastave, uzme mobitel i ostavi ga kod pedagoga te nazove roditelja da dođe po taj mobitel', kazala je Svetličić.

Sve češće, mobiteli se koriste i za poticanje nasilja. Kako bi se spriječilo, Ministarstvo piše pravila koja bi trebala zaživjeti početkom nove školske godine. 'To ne znači da će se zabraniti mobiteli, ali moramo štititi sve učenike i upravo zbog tog nasilja trebamo voditi računa da se ono u najvećoj mjeri spriječi', kazala je Zdenka Čukelj iz Ministarstva.

U jednom se svi slažu, roditelji su sigurniji ako je mobitel kod djeteta, no ulaskom u školu, knjiga bi trebala biti na prvom mjestu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene