Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠKOLA ZA ŽIVOT

Reforma ostala u sjeni štrajka: Što se sve promijenilo u školama – od rubrika u imeniku do velike novosti za prvašiće

Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/6 >>
Školska godina obilježena je štrajkom, iako je u Vladi bila najavljivana kao najvažnija upravo zbog početka obrazovne reforme nazvane Škola za život. Učitelji rast koeficijenata traže upravo i zbog reforme. Provodi li se ona unatoč štrajku i što obuhvaća?

Nastava u prirodi jedan je od ciljeva Škole za život, a po kojoj posljednjih mjesec i pol uči oko 150.000 učenika.

Pročitajte i ovo Dan primalja - 4 Potreban je poticaj Bez njih je porod nezamisliv, no sve ih je manje: "Lijepi poziv, ne zanimanje, nego poziv" Ilija Srpak (Foto: Dnevnik.hr) student na prestižnom cambridgeu Jedan od najboljih hrvatskih učenika komentirao hrvatsko školstvo: ''Sve ono što je bilo dobro rascjepkali su i maknuli''

Promjene u školstvu vide i sami učenici: "Radimo više pokusa i više smo u praksi nego u štrebanju ", rekla je Nina, učenica OŠ Rapska. S njom se slaže i Iva: "Sada je malo opširnije da mi shvatimo, a ne samo da zapišemo i to je to."

Koliko su shvatili, uz ocjenu od jedan do pet, sada se određuje i vrednovanje, to jest opisno procjenjivanje u kojem učenik procijeni samog sebe ili svog kolegu u klupi. "Jedna metoda su kartice. Učitelj postavi neko pitanje, a na temelju tih kartica vidimo odmah njihovu povratnu informaciju kako je prošao naš sat", objasnio je Alen Šterpin, profesor fizike i matematike.

Promijenile su se i rubrike u dnevnicima. Učenik ne uči definiciju napamet, već ima zadane ishode - na primjer mora razumjeti silu težu. Zbog detaljnih priprema, učitelji smatraju da zaslužuju i povećanje koeficijenta.

Glavna promjena najmlađima je da prvašići više ne uče pisana slova. Profesori vide dobru stranu toga: "Primijetila sam da djeca imaju sve više problema s grafomotorikom pa ovako imamo više prostora to vježbati", rekla je Ivana Božović, učiteljica u OŠ Rapska.

Puno se bure diglo i zbog popisa lektire. Od jeseni obvezna su djela Mire Gavrana i Siniše Glavaševića. August Šenoa i Dinko Šimunović sada su u izbornom programu. Školu su trebale olakšati i lakše torbe. Današnje knjige teže oko 3 kilograma. Zbog toga većina roditelja prvašića djeci nosi torbu do škole.

Što je i kome točno reforma olakšala, još ne znamo. Konkretni rezultati znat će se najranije 2024. godine. Tek tada usporedit će se rezultati znanja, pa bismo mogli znati je li se sve isplatilo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene