Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Škare-Ožbolt: Hrvatska stagnira u odnosu na ostale tranzicijske zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt ocijenila je da hrvatsko gospodarstvo stagnira u odnosu na ostale zemlje tranzicije, a da reforme koje započnu vrlo brzo stanu.

"Kad je riječ o pravosudnoj, poreznoj, zdravstvenoj ili mirovinskoj reformi, sve se odvijaju po metodi 'kreni pa stani'", rekla je Škare- Ožbolt na konferenciji za novinare na temu "Što zna Europska unija, a ne znaju hrvatski građani".

Pročitajte i ovo Marko Primorac Niže porezno opterećenje Primorac o poreznoj reformi: "Oko 80 posto JLS-ova prirez nije kompenziralo najvišim stopama poreza na dohodak" Slika nije dostupna Komunikacija ni kozultacije Mornar: Razgovarat ću sa svima zainteresiranima

Osvrćući se na godišnje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u 2006., upozorila je da nas već tri godine Vlada "zatrpava" pričama da se sve razvija i ide naprijed, i da se približavamo EU, što, kaže, nije točno.

"Ozbiljne zamjerke od strane Europske komisije su, nažalost, točne", rekla je Vesna Škare-Ožbolt.

Ustvrdila je da, kao bivša ministrica pravosuđa, može kazati da je reforma pravosuđa usporena i da su brojni rokovi primjerice za sređivanje zemljišnih knjiga ili za smanjenje ovršnih predmeta revidirani, a da prekršajna reforma još nije krenula.

"Nema ni političke volje za obračun s korupcijom jer bi se (HDZ) trebao obračunati sa svojim vlastitim redovima", rekla je.

Predsjednica DC-a je svoju tvrdnju da u odnosu na ostale zemlje tranzicije Hrvatska i gospodarski ozbiljno zaostaje potkrijepila usporedbom s Estonijom gdje je gospodarski rast 12 posto, a u Hrvatskoj 3 do 4 posto, dok je nezaposlenih u Estoniji dva posto, a u Hrvatskoj između 15 i 20 posto.

Zaduženost u Hrvatskoj je velika i nije u svrhu gospodarskog rasta već dnevnih potreba, a nema ni dovoljno stranih investicijskih ulaganja jer, dodaje, koji će to investitor ulagati u Hrvatsku gdje je porezna stopa od 22 do 40 posto, za razliku od Estonije ili pak susjednih zemalja (Srbije, BiH) gdje jedinstvena porezna stopa od 10 posto.

Navela je i da su prije tri godine Hrvatska i Srbija u poljoprivredi imale isti deficit od 250 milijuna eura, a danas je u Hrvatskoj deficit još narastao, dok Srbija, kako tvrdi, bilježi suficit.

Vesna Škare- Ožbolt je rekla da će DC uskoro osnovati ogranke u SAD i BiH, te najavila da će sve eventualne pritiske HDZ-a na članove DC-a odsad prijaviti međunarodnim institucijama i strankama u EU parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene