Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cetina 2012

Skakali s mosta i jurili rijekom kako bi pokazali da nas mogu spasiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih dana, što u Americi, što kod nas očito je kako nevrijeme i poplave mogu biti opasni. Borba protiv velike poplave i spašavanje unesrećenih pokazani su u vježbi Cetina 2012.

Pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) proveli su danas vježbu obrane od poplave na rijeci Cetini ''Cetina 2012.'', izvijestio je Državni ured za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Navodi se kako je tema vježbe "Cetina 2012." provedba aktivnosti zaštite i spašavanja nakon dolaska nagloga protjeka vode i povećanja vodostaja rijeke Cetine, što je dovelo do plavljenja na nebranjenom području te omekšavanja i proboja nasipa na do tada branjenom području uz rijeku Cetinu.

DUZS navodi kako je vježba, uz stožerno-zapovjedni, imala i terensko - pokazni dio, koji se provodio na lokacijama općine Hrvace - predio Rumina, grada Sinja - kod peradarske farme Mostina, općine Otok - most na Kerepu, na području grada Trilja - predjelu Gaza i kod mosta u Trilju te na području grada Omiša - predio izletišta Radmanovih Mlinica i niže položeni dijelovi ceste od Omiša prema Radmanovim Mlinicama

>> U Vukovaru održana vježba obrane od katastrofalnih poplava

Scenarijem vježbe predviđeno je plavljenje dijelova naselja uz rijeku Cetinu, kao i 127 stambenih i 3 ugostiteljska objekta. Poplava je prouzročila ljudsku žrtvu (smrtno stradala jedna starija osoba), evakuaciju velikog broja ljudi (40 osoba koje se nisu odazvale pozivu na hitnu evakuaciju), zbrinjavanje više od 400 stanovnika te je onesposobila kritičnu infrastrukturu, onemogućila redovnu opskrbu, zdravstvenu zaštitu i slično.

U vježbi je sudjelovalo preko 400 sudionika, a prikazane su aktivnosti traganja i spašavanja unesrećenih osoba iz rijeke, izvlačenje ozlijeđenih i pružanje prve medicinske pomoći, evakuacija ugroženog stanovništva i njihovo zbrinjavanje, evakuacija zaposlenika peradarske farme, organizacija pružanja veterinarske pomoći, provođenje obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama, provođenje obrane nebranjenih područja, rad stožera zaštite i spašavanja i zapovjedništava civilne zaštite, uzbunjivanje stanovništva kao i regulacija prometa.

Redovne aktivnosti obrane od poplava provodile su Hrvatske vode i pravne osobe kojima su ustupljeni poslovi obrane od poplava. Narastanjem nepogode i proglašavanjem izvanredne obrane od poplava stupnjevito su aktivirani stožeri zaštite i spašavanja u jedinicama lokalne samouprave i županije sa svojim redovnim snagama te mobiliziranim snagama civilne zaštite, nakon čega su mobilizirane i državne snage - Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (DIP CZ RH).

Vježbu je organizirala DUZS - Područni ured Split s ciljem uvježbavanja operativnih snaga zaštite i spašavanja s područja Splitsko-dalmatinske županije za djelovanje u slučaju katastrofalnih poplava, a uz brojne uzvanike i goste, vježbi su nazočili ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, gradonačelnik grada Sinja Ivica Glavan, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić i županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene