Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstveno u svijetu

Sjever Hrvatske skriva selo puno crnog zlata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim prekrasne prirode, vinskih cesta, biciklističkih staza i fantastičnih mjesta za uživanciju i odmor sjever Hrvatske skriva i jedno mjesto jedinstveno u svijetu...

Uz rijeku Muru, nedaleko Murskog Središća i Svetog Martina, nalazi se selo Peklenica - selo doista jedinstveno u svijetu. A njegovo ime sve otkriva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najvitalniji dio kontinentalne RH HRVATSKI ARDENI 'Otkrit ćete stvari o kojima niste ni sanjali da postoje' Slika nije dostupna Mljac PRIPREMITE KOD KUĆE Najbolji desert za vraćanje u top formu

Naime, Peklenica je dobila naziv po 'peklu', a tako je narod nazivao naftu koja je ondje pronađena. Upravo je Peklenica prvo nalazište nafte u Hrvatskoj, ali i svijetu.

Za sve ljubitelje aktivnijeg odmora, Terme Sveti Martin pripremile su posebno kreiran smještajni paket za bicikliste. OVDJE rezervirajte biciklistički paket već od 890,00 Kn.

Bilo obiteljskom vožnjom biciklima po fantastičnim međimurskim biciklističkim rutama ili pak izletom automobilom - Peklenica je jedno od zanimljivih mjesta koje se isplati vidjeti u Međimurju, a za koje rijetko tko zna (a da nije Međimurec).

Prvo naftno polje na svijetu

Nafta se u ovom malom selu na sjeveru Hrvatske vadila čak četiri godine prije nego u američkoj Pennsylvaniji odakle potječu prvi podaci o nafti na svijetu.

'Prvo korištenje nafte zbilo se 1856., a prvo bušenje 1886. godine. Od 1932. do 1940. proizvodnja nafte u cijeloj Jugoslaviji iznosi 5.884 tona, od čega je samo u Peklenici izvađeno 4.098 tona', kažu u gradu Mursko Središće. Vađenje crnog zlata u Peklenici je prestalo 1967. godine jer je bilo neisplativo.

VIDEO Što smo otkrili na sjeveru Hrvatske?

Spomen park naftnog rudarstva uređen je 2009. godine

'Danas u Peklenici postoji još jedno aktivno okno koje je 2009.g. uređeno u mali spomen park naftnog rudarstva na tom području. U tom oknu može se vidjeti kako nafta slobodno izvire na površinu oslobađajući male količine plina. Posjetitelji svakodnevno mogu vidjeti pano na kojem je zorno prikazan postupak vađenja nafte te povijest. Iznad okna sastavljena je “trojka” koja prikazuje prvotni način vađenja nafte', rekla nam je Dolores Vrtarić iz TZ Mursko Središće.

U početku su se, pojašnjava nam gospođa Vrtarić, za vađenje nafte koristila tri drvena stupa koja su se spajala u vrhovima, tzv. "trojka", a onda se užetom grabila nafta van, dok su se u novije vrijeme koristile skele drvene konstrukcije. 2013. godine u Spomen parku naftnog rudarstva postavljena su stara zaprežna kola, koja su služila za prijevoz nafte.

Tražili naftu - otkrili termalu vodu

Početkom 19. stoljeća u potrazi za naftom na području Svetog Martina na Muri pronađena je - termomineralna voda. I tako je to područje s vremenom postalo sve poznatije po iznimno ljekovitoj vodi, a Međimurje se danas ponosi Termama Sveti Martin.

Nakon razgledavanja – kupanje i uživanje u specijalitetima

Iz Murskog Središća kažu da nažalost hrvatski građani nisu dovoljno informirani o vrijednostima rudarskog grada, kao ni o samom Spomen parku naftaštva. Prema izvješću noćenja i dolazaka turista, u Peklenici najviše ima turista iz Austrije i Njemačke. A i sve prisutniji su i turisti iz Poljske, Srbije, Češke i Mađarske.

Odaberite jedan od paketa smještaja u Termama Sveti Martin

Mnogi od njih se nakon razgledavanja znamenitosti odluče rashladiti upravo u obližnjim Termama Sveti Martin po kojima je to područje poznato. Kupanje u bazenima, degustiranje vina ili pak uživancija u zdravim specijalitetima restorana Le Batat ili pak u jednom od najboljih hrvatskih restorana Mala Hiža u Mačkovcu - sjever Hrvatske je doista zelena oaza za pravu uživanciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene