Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade u NSK-u

Plenković o BDP-u i rastu cijena: "Podaci su ohrabrujući, trend se preokrenuo"

Premijer Andrej Plenković komentirao je najnovije podatke o inflaciji i rast BDP-a. Kazao je da se trend preokrenuo i da su podaci ohrabrujući.

Premijer Plenković komentirao je na početku sjednice Vlade najnovije podatke o BDP-u i inflaciji. U četvrtom tromjesečju 2022. BDP je realno veći za 4,0 % u odnosu na isto tromjesečje 2021. 

"Prema podacima Eurostata, samo tri zemlje imaju veću stopu rasta", kazao je premijer. Na to su, dodao je, utjecale i mjere Vlade koje su ublažile inflatorne pritiske. Naglasio je i da je u cijeloj 2022. godini BDP porastao za 6,3 posto, što je dvostruko više od EU-a. Za ove podatke kazao je kako su ohrabrujući te naglasio kako se za ovu godinu očekuju i izrazito dobri rezultati turističkog sektora.

"Ovo je jasan pokazatelj da je Hrvatska uspjela ostvariti jako dobar rast u četvrtom kvartalu", naglasio je Plenković.

Inače, potrošnja kućanstava realno je porasla za 1,3 % u četvrtom tromjesečju 2022. i na to je najviše utjecao porast prometa ugostiteljskih usluga, prometnih usluga te prometa u trgovini na malo. Potrošnja države u četvrtom tromjesečju 2022. ostvaruje realni rast od 6,8 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U četvrtom tromjesečju 2022. izvoz roba i usluga ostvaruje realni rast od 14,2 %, a uvoz roba i usluga ostvaruje realni rast od 14,6 %.

Procjena na razini cijele 2022. upućuje na realni rast BDP-a za 6,3 %, dok je kod bruto dodane vrijednosti taj rast iznosio 6,4 %.

Premijer je komentirao najnovije podatke o inflaciji koji pokazuju da su u veljači cijene porasle za 11,9 % u odnosu na lani. 

"U veljači je inflacija oslabjela. U prosincu je bila viša od 12 %. Usporena je na 11,9 %, pokazali su najnoviji podaci", kazao je premijer. 

"Radi se o najnižoj stopi rasta još od svibnja 2022, trend se preokrenuo", rekao je premijer. 

"Za praćenje kretanja cijena građanima će pomoći naša aplikacija", podsjetio je Plenković i rekao da Hrvatska imao ohrabrujuće pokazatelje s obzirom na podatke o BDP-u i najnovijim podacima o inflaciji.

Komentirao je i godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu. "Vlada će nastaviti pomagati Ukrajini, koja se brani već godinu dana od ruske agresije", kazao je. Rekao je da očekuju ubrzanje dinamike obnove. 

Dnevni red sjednice Vlade

Ministar Medved govorio je o aktualnom stanju vezanom za potres. Najavio je investiciju HEP-a u iznosu od 4,7 milijuna eura za transformatorsku stanicu za područje Sisačko-moslavačke županije. 

Ministar Bačić najavio je nabavku montažnih kućica u vrijednosti od 14 milijuna eura. 

Kazao je da se uređuje 216 stanova za zbrinjavanje ljudi koji žive u kontejnerima.

"S današnjim danom zaprimljeno je 511 milijuna ZNS-ova, prešli smo 50 posto alokacije", kazao je Bačić. 

"Projekti se realiziraju i mogli bi dosegnuti ukupnu alokaciju", dodao je. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene