Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković o povjerenstvu za Agrokor: "Ta se tema može rasvijetliti i na nekim drugim forumima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici odbila zahtjev za nepovjerenje ministrici Nadi Murganić.

Podsjetimo, klub zastupnika GLAS/HSU podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Murganić zbog toga što je njezino ministarstvo u javnu raspravu uputilo, sada već povučen, prijedlog obiteljskog zakona s nizom problematičnih formulacija. Sunositelji prijedloga je i SDP, a zahtjev su potpisali i zastupnici IDS-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Smjenu ministrice Murganić traže i zbog izostanka reakcije na brojne slučajeve seksualnog zlostavljana djece u dobi od 10 do 14 godina i niskih kazni koje su dobili počinitelji iako je, ističu, ministrica Murganić čelnica ministarstva koje ima krucijalnu ulogu u zaštiti prava djece.

Tijek sjednice Vlade pratite u nastavku:

9:37 Prihvaćen je prijedlog izmjena u zakonu o sigurnosti prometa na cestama, koji je predložio koalicijski partner HNS, a odnosi se na obvezu biciklista da nose reflektirajuće prsluke ili drugu opremu na svim, a ne samo javnim cestama.

9:35 Na dnevnom redu sjednice Vlade bilo je i očitovanje na izmjene i dopune Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci koje je predložio saborski Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista. U njemu se, uz ostalo, predlagalo da u središnjoj banci osim neovisnog revizora, reviziju može provoditi i Državni ured za reviziju, da HNB Saboru uz godišnje izvješće podnosi i polugodišnju informaciju te da se trajanje mandata članovima Savjeta HNB-a ograniči na najviše na dva šestogodišnja mandata.

9:27 Vlada je potom raspravljala o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja Nadi Murganić, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Vladi Republike Hrvatske.

"Odbijamo sve navode iz prijedloga kao neosnovane. Svi navodi i razlozi su neutemeljeni i nemaju osnova za izglasavanja nepovjerenja. Ona uživa moje i povjerenje svih članova Vlade. Ova inicijativa je promašena. Odbijamo sve navode iz prijedloga koji se odnose na izradu novog Obiteljskoga zakona", kazao je Plenković.

Plenković je kazao kako je Vlada usvojila Akcijski plan za provedbu strategije za prava djece za 2017. godinu, koji je preduvjet za povlačenje sredstava iz EU fondova.

"Aktivno se radi i na zakonu koji će unaprijediti udomiteljstvo", kazao je premijer.

9:22 Usvojen je konačni prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te je upućen na drugo čitanje u Sabor.

9:14 Plenković se osvrnuo i na rad Istražnog povjerenstva o Agrokoru.

"Činjenica je da zakon o povjerenstvima datira još iz 1996. godine te propisuje da povjerenstvo prestaje s radom kad počinje sudbeni proces, a danas je kazneno zakonodavstvo drugačije regulirano. To ne znači da Vlada i sve stranke u većini na nekom drugom forumu neće rasvijetliti temu Agrokora. Za nas je važno da se stvari raščiste", kazao je Plenković.

9:13 "Pozitivni ekonomski pokazatelji zbog drugih događaju ostaju u sjeni i zato moramo o o tome raspravljati u Saboru", kazao je premijer.

9:10 Premijer je komentirao situaciju oko Agrokora.

"Ne namjeravo komentirati pravosudne procese. Želimo da se pričao oko Agrokora rasvijetli sa svih strana.  Danas se možda zanemaruje koliko je pozitivnog donio zakon o izvanrednoj upravi. Spriječili smo negativne trendove", kazao je premijer i podsjetio na pozitivne ekonomske pokazatelje.

9:09 Na početku sjednice premijer je komentirao aktualne političke događaje te najavio podnešenja godišnjeg izvješća Vlade u Saboru u 11 sati

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene