Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje za tri posto

Vlada povećala minimalnu plaću na 3120 kuna bruto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na sjednici donijela uredbu o visini minimalne plaće.

Po uredbi Vlade minimalna plaća za 2016. godinu trebala iznositi 3.120 kuna bruto, što je uvećanje za 90,45 kuna u odnosu na ovu godinu.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Nakon prethodno provedenog savjetovanja sa socijalnim partnerima Vlada donosi odluku o minimalnoj plaći za narednu godinu. Budući da nije postignuto suglasje sa socijalnim partnerima Vlada predlaže da bruto minimalna plaća iznosi 3120 kuna.

'Smatramo da je ova visina minimalne plaće opravdana s obzirom da je u posljednja dva kvartala došlo do oporavka gospodarskih trendova te da je rast minimalca utjecao na rast produktivnosti, posebno u osjetljivim sektorima', rekao je ministar Mirando Mrsić.

Povećanjem minimalne plaće za gotovo tri posto, povećava se i njen udio u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do rujna ove godine na 38,8 posto.

Vlada je donijela i uredbu o mjesečnom iznosu naknade za ugorženog kupca energenata u iznosu od 200 kuna za sve korisnike socijalne pomoći. 'Građani koji ostvaruju pravo na naknadu više ne moraju podizati kupon u centrima socijalne skrbi, već će se podaci slati izravno u Finu', rekla je ministrica Opačić.

Vlada je osigurala sredstva za financiranje troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola. Pravo na financiranje prijevoza imaju svi koji su ga imali do sada - pravo na sufinanciranje u iznosu od 75% imaju redoviti učenici kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do škole veća od 5 km. Učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, korisnicima minimalne naknade, učeničke karte sufinancirat će se s 100% naknade.

Vlada je odobrila 7,4 milijuna kuna za zbrinjavanje izbjeglica, a iz Proračunske zalihe još 15,5 milijuna kuna za potrebe zbrinjavanja azilanata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene