Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG POREZNE REFORME

Donesena odluka o poskupljenju struje, Vlada tvrdi da će računi biti manji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici, između ostalog, donijela odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan mjesečni račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna.

Premijer Andrej Plenković na početku je sjednice komentirao ploču HOS-a u Jasenovcu. "Naša Vlada učinila je izrazito puno pozitivnih stvari za dignitet Domovinskog rata i poštovanje svih koji su dali život za Hrvatsku te za pripremu novog Zakona o hrvatskim braniteljima. Mislim da smo kroz proračunske okvire pokazali što Vlada danas misli i radi za one koji su za Hrvatsku dali najviše", rekao je Plenković. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

"Svima nam je jasno da kontekst ustaškog logora u Jasenovcu i pozdrav "Za dom spremni" u istom tom Jasenovcu ne idu zajedno", rekao je Plenković, dodajući da će u ožujku Vlada i zakonski regulirati ovu temu.

Potvrdio je da su ministri održali sastanak s predstavnicima HOS-a u srijedu. "Želimo da se u sljedeća dva tjedna nađe rješenje koje bi riješilo ovo političko pitanje. Želimo ga riješiti uz puno uvažavanje žrtve, 11 hrvatskih branitelja i zato povjeravam da ovo pitanje u sljedećih nekoliko dana u dogovoru i dijalogu ministra branitelja pokuša riješiti na konsenzualan način, a nakon toga ćemo pristupiti i cjelovitom zakonskom rješenju kako bismo zatvorili ova ideološka pitanja koja dijele hrvatsko društvo", rekao je Plenković. 

Vlada jednostrano diže osnovicu javnim službama za dva posto

Plenković je najavio i povećanje osnovice plaća za javne službe. "Vlada je predvidjela oko 150 milijuna kuna u proračunu i potpuno isti tretman imat će pripadnici javnih i državnih službi", rekao je Plenković, dodajući da jednostranom odlukom Vlade ne rade diskriminaciju među zaposlenicima javnih i državnih službi. 

Što se tiče poskupljenja struje, Plenković je rekao da naknada za obnovljive izvore energije nije rasla u posljednje četiri godine. "Slijedimo i globalne trendove u pogledu globalne i okolišne politike. Doći će do povećanja računa za 20 kuna, ali s obzirom na poreznu reformu, ti računi će još uvijek biti manji nego prošle godine", rekao je Plenković.

Govoreći o Pelješkom mostu Plenković je rekao da projekt povezivanja s jugom Hrvatske tim mostom ide dalje. "Most će biti izgrađen. Dijalog s BiH se nastavlja, sve što Hrvatska radi sukladno je međunarodnom pravu. Most će biti izgrađen na teritoriju unutrašnjih voda Hrvatske koje su nesporno Hrvatske. Prema međunarodnom pravu neškodljiv prolaz za sve brodove iz Neuma je zagarantiran, tehnički gabariti su onakvi kakve je uvjetovala BiH strana prije deset godina", rekao je Plenković. 

Najavio je da će tijekom rujna slovenski premijer Miro Cerar posjetiti Zagreb. "Spremni smo razgovarati o otvorenom graničnom pitanju sa Slovenijom i na kopnu i na moru te o drugim otvorenim pitanjima. Veliki je uspjeh da ova tema nije izazvala veće reakcije ni u medijima ni na političkoj sceni", rekao je Plenković, dodajući da će pronaći dugoročno rješenje iza kojeg će stati obje zemlje. "To je naš cilj i naša politika", rekao je premijer.

Tijek sjednice pratite u nastavku

11:20 Uoči donošenja zaključka prema kojem se konstatira da je Vlada upoznata s Akcijskim planom za 2017. Radne skupine za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine, Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, rekla da je da ovog tjedna visoka hrvatska delegacija već posjetila Ukrajinu. Na čelu te delegacije bili su Vesna Škare Ožbolt te Lovro Pejković, a oni su Ukrajincima prenijeli hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji Podunavlja. 

Premijer Plenković rekao je da mu je drago da je taj posjet dobro prošao te da očekuje da i hrvatska javnost bude upoznata s rezultatima posjeta. 

10:49 Donesena je i odluka o prestanku desetpostotnog smanjenja tzv. povlaštenih mirovina, među kojima su i one zastupničke, predsjednička, braniteljske i druge, a koje su smanjene 2014. godine.

Za provedbu te odluke u 2017. godini osigurano je 90 milijuna kuna, dok će narednih godina taj iznos biti znatno veći (u 2018. godini 350 milijuna, u 2019. 358 milijuna i u 2020. godini 365 milijuna kuna). Temeljem ove odluke rast će već povlaštene mirovine za rujan koje će biti isplaćene u listopadu.

Od 44.364 korisnika, čije su mirovine i mirovinska primanja, odnosno dodaci mirovini smanjeni za 10 posto 2014. godine, a čija prosječna mirovina iznosi 6.638 kn mjesečno, 36.697 su hrvatski branitelji.

10:43 Usvojena je i odluka o podizanju naknade za obnovljive izvore energije s 3,5 lipa po kilovatsatu na 10,5 lipa, a primjenjivat će se od 1. rujna. Zbog toga bi se prosječni mjesečni računi građanima povećati za 20 kuna, no Vlada tvrdi da će računi još uvijek biti manji u odnosu na one prošlogodišnje, zbog učinaka porezne reforme. 

10:40 Vlada je donijela odluku da se za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz proračuna za 2017. godinu izdvoji ukupno 23,5 milijuna kuna

10:35 Vlada je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za Imunološki zavod

10:33 Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, rekao je da Vlada povećanjem osnovice za javne službenike izražava politiku pravednosti. "Tako brinemo ne samo o učiteljima, djelatnicima u kulturi i socijali, već stvaramo mogućnost da se taj temeljni kolektivni ugovor kvalitetno ispregovara do 1. studenog", rekao je Pavić. Vlada je usvojila odluke o pokretanju postupka o sklapanju TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama te donijela odluku o jednostranom povećanju osnovice za javne službe.  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene