Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u Berlinu

Plenković: "Hrvatska je podigla mjere opreza", Orepić: "Svi bi trebali imati neki sigurnosni refleks"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade rekao je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova podiglo razinu sigurnosnih mjera zbog napada u Berlinu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je na početku sjednice zadovoljstvo postignutim dogovorom sa sindikatima oko povećanja osnovice plaće za državne službenike dodavši da se nada kako će dogovor biti postignut i s javnim službama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

"Dogovor je vrlo dobar, vrlo kvalitetan. Dokazuje duh poštovanja Vlade prema sindikatima", kazao je Plenković dodavši da je iznađeno dovoljno sredstava za isplatu božićnice koja će biti isplaćena najkasnije do 31. prosinca.

Osvrnuo se i na sigurnosnu situaciju.

"Želim osuditi napad u Berlinu kao i brutalno ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari. Terorizam je ozbiljna i velika prijetnja suvremenoga svijeta, prijetnja EU-u. Hrvatska je članica EU-a i NATO-a i o tome posebno moramo voditi računa. Naše je Ministarstvo unutarnjih poslova i policija podiglo mjere opreza na način kako se to radi u ovakvim situacijama kada postoji puno javnih okupljanja, kada se granica kontrolira većim intenzitetom nego inače i tako dajemo svoj doprinos sigurnosti hrvatskih građana", kazao je Plenković podsjetivši da će Hrvatska dobiti novu strategiju sigurnosti.

Premijer je izrazio zadovoljstvo o izgledima hrvatskog kreditnog rejtinga koji ima najbolje izglede u posljednjih osam godina.

"Dokazali smo da je politika Vlade na dobrom tragu", poručio je Plenković.

Vlada je usvojila Nacrt prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, radi usklađivanja s EU-zakonodavstvom.

Ante Šprlje, ministar pravosuđa, pojasnio je da zakonske izmjene donose određene novine koje će pružiti veću zaštitu žrtvama obiteljskog nasilja, a posebna prava odnose se na djecu žrtve nasilja u obitelji. Osigurava se i zaštita širem krugu osoba, kazao je ministar.

"Suzbijanje jednog negativnog fenomena, nasilja u obitelji, nešto je protiv čega se ova Vlada mora boriti tijekom cijelog svog mandata kako bi se počinitelji kaznili", poručio je premijer.

Usvojen je prijedlog izmjena Zakona o ravnopravnosti spolova. Ministrica obitelji i socijalne skrbi Nada Murganić kazala je da će predloženim izmjenama biti bolje regulirana provedba načela jednakih postupanja i mogućnosti prema muškarcima i ženama na tržištu rada te bolju zaštitu onima koji su bili žrtve diskriminacije ili su u dobroj vjeri odlučili ukazati na takvu vrstu diskriminacije.

Vlada je osigurala 20 milijuna kuna pomoći za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode mraza iz travnja 2016. godine u 13 županija i Gradu Zagrebu.

Tomislav Ćorić, ministar rada, izvijestio je o razgovorima sa sindikatima za državne službenike i namještenike kazavši da bi izmjene Kolektivnog ugovora mogao biti potpisan u petak.

U 2017. ide povećanje plaća od šest posto u tri faze - po dva posto od siječnja te od travnja i u studenom, kazao je ministar Ćorić.

"Ovi razgovori poticajni su i za razgovore s javnim službama u koje idemo u dobroj vjeri", poručio je Plenković.

Orepić: Na snazi redoviti treći stupanj povećanih mjera sigurnosti

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je u četvrtak da je u Hrvatskoj na snazi redoviti treći stupanj povećanih mjera sigurnosti, kakav je bio i lani, no nema naznaka da bi se u Hrvatskoj mogao dogoditi teroristički napad sličan onom u Berlinu.

"Na snazi je redoviti treći stupanj povećanih mjera sigurnosti, kakav je bio i lani", rekao je Orepić uoči sjednice Vlade.

Nesretni događaj u Berlinu jedan je od razloga za povećanje mjera sigurnosti, kazao je Orepić i napomenuo da se svaki put u ovo doba godine, kada se očekuje okupljanje većega broja ljudi na javnim mjestima, povećavaju mjere zaštite javnih prostora i ljudi.

"Mogu reći da ove više mjere zaštite nisu ništa izvanredno s usporedbom od lani u istom razdoblju. Idemo u smjeru pojačanog nadzora frekvencije ljudi. Pojačan je nadzor prometnih čvorišta na željezničkim kolodvorima, zračnim lukama i sl. Usudio bih se reći da su ovo, na jedan način, redovite povećane mjere. U ovom trenutku nema nikakvih indicija koje bi ukazivale da bi se moglo dogoditi nešto slično kao što se dogodilo u Berlinu", rekao je.

Na pitanje što građani i posjetitelji Zagreba mogu napraviti kako bi se zaštitili koliko je u njihovoj moći, rekao je da bi svi trebali imati neki "sigurnosni refleks" prema cijeloj situaciji, te ponovio da trenutno ništa ne upućuje na situaciju koja se dogodila u Berlinu.

Uvijek postoji mogućnost da se nešto dogodi, kaže Orepić, ali nadu se da će povećane mjere sigurnosti uroditi plodom, te da će građani biti zaštićeni kako bi mogli u miru provesti blagdane.

Orepić nije htio komentirati uhićenje bivšeg ministra unutarnjih poslova BiH Alije Delimustafića, koji je pobjegao iz zemlje nakon što je županijski sud u Sarajevu ukinuo pritvor koji mu je određen nakon uhićenja u studenom.

"Mogu vam samo reći da je jučer uhićen državljanin Bosne i Hercegovine s inicijalima A. D., temeljem međunarodne tjeralice", rekao je. (N.C./Hina)
 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene