Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju živjeti s tim

Sjećanje na Lovas: 'Jedan od četnika gurnuo je dečka na minu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon izricanja presude za ratni zločin u Lovasu, preživjeli su se još jednom prisjetili užasa koji su prošli.

Nakon ulaska srpskih paravojnih postrojbi za mještane Lovasa počeo je horor. Đuro Antolović odveden je u zgradu općine. 'Prilikom jednog od tih ispitivanja su me izboli nožem', priča on. Bacili u podrum, a za njim i bombe. Kako je preživio, ni sam ne zna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Slika nije dostupna Odjel za ratne zločine Osmero ljudi proglašeno krivima za ratne zločine protiv civila u Lovasu 1991.

>> Osuđeni za zločin u Lovasu pravomoćnost presude čekaju na slobodi

Jakov Peulić 66 dana bio je njihov rob i živi štit. 'Išli smo po tim kućama gdje nikog nema, uzimali jastuke, što im trebalo, deke, njima trebalo, a mi smo prvi morali ući da vidi se da nema bomba', prisjetio se Jakov.

Među mine su natjerali Stjepana Peulića. 'Od tih četnika je jedan gurnuo dečka na minu i ta je mina eksplodirala i onda je netko vikao lezi, mi smo polegli i onda su oni pucali po nama', priča.

Stjepan je preživio, a onda se prisjetio zapovijedi: 'Još je bilo tu potezne mine i kaže noktima špagu, najlon onaj ili zubima'. U glavi mu je bila samo jedna misao. 'Samo Bože pomozi', prisjetio se kroz suze.

Ali pomoći nije bilo. Monstrumi su zauvijek ugasili 70 života.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene