Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siva zona

VIDEO Autoceste smo platili 2 milijarde kuna više od predviđenog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je za poslove vezane uz autoceste potpisano 944 ugovora, dodavalo se podosta aneksa ugovora zbog kojih su troškovi porasli za oko 2 milijarde kuna.

Svaki od 1.066 kilometara hrvatskih autocesta građenih od 2001. godine porezne obveznike stoji 31.691.521 kuna. Što znači da je u njihovu izgradnju ukupno utrošeno 33.783.161.530 kuna. Izgradio se cijeli niz pravaca, ali kako se gradilo, tako su se sklapali i aneksi ugovora koji su na kraju dosegnuli iznos od dodatnih 2.323.183.391 kuna.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

Država je s izvođačima sklopila 944 ugovora. No odmah, kako kreću radovi, pišu se dodatni ugovori ili aneksi i tako je ispisano i aneksima ugovoreno više od 2 milijarde kuna poslova. Ispada da je svaki četvrti ugovor pisan nakon što su radovi počeli i tako smo došli do više od 2 milijarde kuna novca koji spada u 'sivu zonu' građenja.

>> Hajdaš Dončić: Bio bih lagano retardiran da to ne vidim!

Pokazalo se kako su najskuplje dionice autocesta one koje idu prema jugu. Kad se pogleda malo bolje uvidi se da je dvije trećine novca aneksima isplaćeno na južnim dionicama autocesta i to Bosiljevo - Sv. Rok, Sv. Rok – Dugopolje i Dugopolje - Ploče. Ova posljednja dionica je ujedno i najskuplja dionica hrvatskih autocesta te je za jedan njen kilometar plaćeno čak 82 milijuna kuna, a ukupni troškovi su premašili predviđene troškove za 719 milijuna kuna. Još veći proboj predviđenih troškova imala je dionica Sv. Rok - Dugopolje - čak 961 milijun kuna.

Upravo ti 'viškovi' troškova mogu se protumačiti kao 'siva zona' poslova izgradnje autocesta te su upravo oni pod povećalom nadležnih institucija kao što je USKOK.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene