Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noviteti u ribarnicama

Sistem 'uzmi ribu, plati i otiđi' odlazi u povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od najposjećenijih prodajnih mjesta dana diljem zemlje bila je ribarnica, kao i uvijek petkom u korizmi.

No starom načinu prodaje: uzmi ribu, plati i otiđi bez računa, čini se, došao je kraj. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju uvođenje elektroničkih blagajni. Prodavači u ribarnici nisu sigurni hoće li to funkcionirati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Split: Obilježena 33. obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a Postrojavanje na 10. travnja FOTO Na HOS-ovoj obljetnici Skejo, Glasnović, Miljanić...; Šef splitskog SDP-a poslao poruku: "Posveta herojima, a ne Skejinu falsificiranju"

Na splitskoj ribarnici ponuda je danas bila dobra, a ni prodaja nije loša. Ipak nigdje računa, kupci su na to već naviknuli. 'Ne treba mi dati račun, nemam ga kome pokazat', rekla je jedna Splićanka. 'Nije problem, tko traži, ja imam račun, blok računa, tko traži ja dam. Nije mi još nitko tražio račun. Ugostitelji da', rekao je rpodavač ribe, Frane Smoljan. To bi se uskoro moglo promijeniti. Po uzoru na najavljene fiskalne blagajne, u ministarstvu poljoprivrede tvrde da žele uvesti isto i na ribarnice.

>> Prikriva li Ministarstvo poljoprivrede svoj propust?

Svaki prodavač na ribarnici imao bi elektroničku blagajnu i svi računi išli bi u poreznu evidenciju. 'A nisu još svi poludjeli, ali hoće brzo, a odakle uvjeti majko moja', rekao je prodavač ribe Jozo Franić. 'To će biti šou program. nema struje, nema uvjeta za to, da se napravi nova peškarija, moglo bi, zašto ne', rekao je prodavač Tiho Križanović. 'Može, zašto ne, samo nema kruha od toga. Pogledajte tende i ovo, oni nisu u stanju tende napraviti, ovo je najgora peškarija, nema sanitarni čvor, nema ništa', rekao je Robert Šeremet.

Nedostatak struje, mokre ruke, nekima i oduzimanje vremena, no neki prodavači vide i prednost. 'Mi bi voljeli da uvedu blagajne, lijepo tučete, mušterija vidi koliko košta, ne ovako se prepiru s nama, neće nam dati sitne novce', rekla je prodavačica ribe', rekla je prodavačica ribe Danka Vukašin. Uvođenje blagajni, eliminiralo bi dio sive ekonomije, ali za stvoriti uvjete trebat će dosta promjena i ulaganja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene