Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zloporaba položaja i ovlasti

Šišljagić odbacio optužbe: Nisam tražio, uzeo ili dobio na poklon ni jednu jedinu kunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) odbio je u ponedjeljak na osječkome Županijskom sudu sve optužbe kojima ga Uskok tereti da je zloporabom položaja i ovlasti oštetio županiju za više od 122 tisuće kuna, a kazneni postupak ocijenio je posljedicom lažnog svjedočenja bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića.

Šišljagića i bivšeg pročelnika županijske Agencije za razvoj Martina Marolina optužnica tereti da su 2011. i 2012. godine, uz posredovanje bivšeg predsjednika Županijske skupštine Zlatka Maksimovića, radi pribavljanja protupravne koristi na štetu Osječko-baranjske županije nekoliko puta od poduzeća koja su iz županijskog proračuna dobivala nepovratnu pomoć tražili da im vraćaju do 80 posto uplaćenog iznosa. Optuženi su da su tako pribavili protupravnu imovinsku korist, a županiju oštetitli za više od 122 tisuće kuna.

Okrivljenik Maksimović je na pripremnome ročištu u veljači priznao krivnju za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti te je nepravomoćno proglašen krivim i uvjetno osuđen na zatvorsku kaznu od 11 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 122.000 kuna Nastavak suđenja Šišljagiću: Krunski svjedok ponovio optužbe o izvlačenju novca Slika nije dostupna Za mjesto župana Lokalni izbori 2017: Šišljagić dobio potporu HSS-a i HSU-a

Iznoseći danas obranu, Šišljagić je ustvrdio kako nije uzimao novac niti se s Marolinom ili nekom drugom osobom dogovarao o isplati poticaja poduzetnicima, koji su se isplaćivali u skladu s uredbama mjerodavnih ministarstava te propisima i aktima županije.

Županija je 2011. godine 21 tvrtki odobrila nepovratne poticaje od 635 tisuća kuna, a 2012. odobrila je 535 tisuća kuna za 15 tvrtaka koje su ispunjavale kriterije i prošle redovitu proceduru te podnijele zamolbu Upravnom odjelu za gospodarstvo i prošle provjeru boniteta, rekao je Šišljagić.

Odbio je optužbe za nezakonito postupanje u dodjeli poduzetničkih potpora i rekao kako za davanje potpora male vrijednosti, poput tih nepovratnih, nije bilo nikakve zakonske obveze raspisivanja poziva ili javnog natječaja.

Tvrdnje Zlatka i Ane Maksimović da mu je poduzetnik Vlado Kolak na proslavi Maksimovićeva rođendana u lipnju 2011. predao 25 tisuća kuna nazvao je "notornim lažima" jer je, kako je rekao, Kolaka službeno upoznao tek 2014. godine, kada su davali iskaz u prostorijama Uskoka. Odbio je i optužbe da je od Maksimovića 2011. godine nekoliko puta primio novčane iznose od nekoliko desetaka tisuća kuna, ističući kako od njega nikad "nije tražio, niti uzeo, niti dobio na poklon ni jednu jedinu kunu".

Smatra kako je Maksimović mogao biti ogorčen jer je stranka u travnju 2012. osječkome ŽDO-u poslala pismo u kojem ga se dovodilo u vezu s primanjem mita te zato što je u siječnju 2013. razriješen s dužnosti predsjednika Skupštine, zbog čega je izgubio određene naknade i povlastice, ali ne može razumjeti da je pod pritiskom trećih institucija ili zbog straha za sebe pristao da ga lažno tereti.

Na pitanje zamjenika ravnatelja Uskoka Darka Dodiga kako su se poduzetnici javljali u Ured za gospodarstvo ako nije bilo obveze raspisivanja javnog natječaja, Šišljagić je odgovorio da su se na internetskim stranicama županije mogle vidjeti proračunske stavke i programi za dodjelu poticaja te da su bili organizirani tematski susreti s poduzetnicima, a svi bitni podatci za apliciranje za taj novac bili su objavljavani u službenim tiskovinama županije, Županijskome glasniku i Županijskoj kronici.

Na raspravi je pročitan iskaz svjedoka Marinka Bande, koji je umro tijekom kaznenog postupka, a među ostalim je ustvrdio kako mu je Zlatko Maskimović, na čiji je nagovor ušao u HDSSB, rekao da županija dodjeljuje nepovratne potpore i da može dobiti do 30 tisuća kuna, ali mu je tek naknadno rekao da će morati vratiti do 20 tisuća kuna.

Svjedok je naveo kako je Maksimoviću u kuverti odnio 20 tisuća kuna te da ga je tijekom susreta u veljači 2012. pitao je li se netko dobro zabavio njegovim novcem, a on je odgovorio: "Vratio si stranci."

Suđenje se nastavlja u utorak, kada bi obranu trebao iznijeti optuženik Martin Marolin. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene