Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakonska zavrzlama

Sisak ostao bez 54 milijuna kuna od JANAF-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok deseci Siščana svakodnevno ostaju bez posla, ni gradu Sisku ne piše se dobro. Zbog zakonskih zavrzlama ostali su bez više od 50 milijuna kuna komunalnog doprinosa od Janafa, što je četvrtina trenutačnog optimističnog proračuna. Građani im zamjeraju i odustajanje od tužbe protiv rafinerije zbog zagađenja.

Smrad i zagađenje od rafinerije u Sisku i dalje muče građane. Jasna, koja uskoro treba ponovno postati majka, zabrinuta je za zdravlje svoje obitelji.'Naravno da se bojim. U ulici imam osam kuća, jako puno ima ljudi oboljelih od raka, nije to baš normalno', kaže trudnica Jasna Korovljević.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Zapaljena kuća u Sisku policija traži počinitelja Ostali su bez svega i trebaju vašu pomoć! Zapalili su im kuću dok je u njoj bilo jedanaestero djece: "Ne znamo gdje ćemo spavati"

Ljuti je zato odustajanje od tužbe protiv Inine rafinerije. Gradonačelnik Pintarić pred novinare je poslao svoje kolege koji tvrde da je cilj postignut. 'Ja smatram bez obzira što je ishod tužbe takav kakav jest da je tim pritiskom koji je grad radio na Inu i na Vladu postignut cilj, a to je da se donese odluka o modernizaciji rafinerije', rekao je Veljko Novak, predsjednik gradskog vijeća.

No gotova je samo prva faza modernizacije, a eko udruge ne vjeruju u nastavak. 'Ono bitno vrijeme za modernizaciju je prošlo. sada MOL i Ina koji su dobili te rokove za modernizaciju koji se stalno probijaju, kojih se ne moraju pridržavati - to i oni znaju. To im vrijeme služi samo za kalkulaciju', kaže Danijel Prerad iz Sisačke eko-akcije.

'Vlada može raznim modelim pritisnuti vlasnika da završi modernizaciju rafinerije, ja sam sigurna da će to tako i biti', rekla je Marina Lovrić Merzel, županica Sisačko-moslavačke županije.

Sisak je ostao i bez komunalne naknade od Janafa. Bivša Vlada izmijenila je, sumnjaju, pravilnik kako bi pogodovala toj državnoj tvrtki. 'Čudno je da netko ide s izmjenom pravilnika post festum, a prije presude upravnog suda mijenja pravila koja vrijede do tada', kaaže Mile Mikić, Upravni odjel z akomunalne djelatnosti. 'Na taj način su oštetili građane grada Siska za preko 50 milijuna kuna', kaže županica.

Sisački proračun mogao bi se uskoro prepoloviti, a sve više Siščana svakodnevno obilazi burzu rada. Daleko je to od nekadašnjeg industrijskog diva.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene