Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sisak od Ine traži izvješće o koncentraciji sumporovodika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisačko Gradsko poglavarstvo 'zatražilo je od Ine i državne inspekcije zaštite okoliša detaljno izvješće o prekomjernoj koncentraciji sumporovodika iz Inine Rafinerije nafte u Sisku tijekom prošloga četvrtka i petka, 25. i 26. rujna'.

Tada su, tvrdi poglavarstvo, koncentracije otrovnog plina u zraku u okruženju rafinerije bile deset puta veće od graničnih satnih vrijednosti, a sedam puta veće od toleriranih vrijednosti.

Pročitajte i ovo Koordinator stožera za obranu rafinerije Sisak Predrag Sekulić o odluci Uprave za sisačku rafineriju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Neizvjesna budućnost Koordinator Stožera za obranu Rafinerije nakon odluke o zatvaranju: "Mađari nas malo-pomalo okupiraju" Slika nije dostupna Grad Sisak tuži INA-u

Poglavarstvo traži da se utvrdi odgovornost onih koji nisu spriječili onečišćenje i koji o tome nisu pravodobno obavijestili građane Siska.

Član Gradskog poglavarstva Boro Mioč, koji i živi u Sisak Capragu, gradskom naselju u kojemu je izmjereno prekomjerno onečišćenje, zatražio je od države da se kazni bahatost Ine i nerad Inina inspektora zaštite okoliša, jer nisu držali potrebnim izvijestiti Siščane da će biti ekoloških problema, te državne inspekcije zaštita okoliša, koja je smatrala da je učinila sve izvijestivši Centar 112 i nadležno ministarstvo.

Mioč je zatražio od države, koja je jako žurna kada treba kazniti malog prekršitelja, da bude 'jednako učinkovita kada treba kazniti naftnu kompaniju koja ubija cijeli grad'.

Sisačko poglavarstvo izrazilo je nezadovoljstvo postupcima Ine, jer se, kako je rečeno, 'nije ni naknadno udostojila Grad Sisak obavijestiti da se dogodio incident'.

'Oni iz Ine očito ne smatraju da uopće moraju komunicirati sa Siskom, kada su zaštićeni od strane državnih tijela, koja čak i smjenjuju suce koji su se usudili kazniti Inu zbog zagađenja u Sisku', izjavio je Mioč.

Ina, prema Miočevim riječima, 'uporno tvrdi da sumporovodik nije otrovan, nego da samo smrdi, ali nitko neće reći ono što piše u svim udžbenicima kemije: da je sumporovodik gotovo isto tako otrovan kao i cijanovodik, a četiri puta je otrovniji od ugljičnog monoksida'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene