Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sisak: Obilježava se obljetnica smrti generala Bobetka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrtu obljetnicu smrti stožernog generala Janka Bobetka, ratnog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu, obilježili su danas u Sisku general pukovnik u mirovini Ivan Basarac te ratni suborci i prijatelji generala Bobetka.

Na sisačkom groblju Viktorovac general Basarac i prijatelji položili su vijenac i zapalili svijeće, istaknuvši kako je general Bobetko Hrvatsku vojsku u Domovinskom ratu vodio u pobjede protiv velikosrpskog agresora i srpskih paravojnih postrojba.

Pročitajte i ovo Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao" Roman Rosavec Zlouporaba položaja HDZ-ov dožupan prijatelju nabrijao Audi na račun Županije: U zatvor neće, radit će za opće dobro

Uz generala Basarca vijenac na grob generala Bobetka položili su i predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i ratni zapovjednikom prve hrvatske dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu - sisačkog 57.samostalnog bataljuna Ante Bobetko, te ratni pomoćnik zapovjednika obrane Sunje Stjepan Pavušek.

General Basarac izrazio je nezadovoljstvo što - kako je rekao -
"četvrtu obljetnicu smrti generala Janka Bobetka, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana jednog od najznačajnih hrvatskih velikana u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, nisu obilježili mnogi koji su to trebali, od Grada Siska, Sisačko-moslavačke županije, Hrvatskog sabora, gdje je bio predsjednik saborskog Odbora za hrvatske ratne veterane Domovinskog rata" i drugi.

"Iako su od smrti generala Bobetka prošle četiri godine, a život ide dalje, mi njegovi štovatelji, okupili smo se danas na njegovom grobu kako bismo mu iskazali zahvalnost za sve što je učinio za hrvatski narod i hrvatsku državu", rekao je general Basarac.

Janko Bobetko rođen je 1919. u selu Crnac, kod Siska, a umro je u Zagrebu 29. travnja 2003.. Godine 1941. pridružuje se antifašističkom pokretu, odnosno Prvom sisačkom partizanskom odredu, a kraj Drugog svjetskog rata dočekao je kao časnik, nakon čega je uslijedila uspješna vojna karijera. 

U socijalističkoj Jugoslaviji bio je zagovaratelj hrvatskih nacionalnih interesa, zbog čega su ga jugokomunističke vlasti prisilno umirovile 1972., zajedno s još 19 hrvatskih generala.

Janko Bobetko kao član HDZ-a sudjeluje u uspostavi slobodne i neovisne Republike Hrvatske. 

Svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu počinje na Banovini, a nastavlja ga na južnom bojištu koje je Hrvatska vojska oslobodila 1992. Iste je godine general Bobetko imenovan
načelnikom Glavnog stožera HV-a, nakon čega su uslijedile
oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Maslenica i Medački džep.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene