Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još se uvijek dežura

Jakovina: Obrana od poplave uspješna, štete manje od očekivanih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sva se kritična mjesta na poplavom ugroženom području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane, ocijenio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je danas zajedno s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem obišao Letovanić, Staro Pračno i Petrinju.

Premijer Zoran Milanović obići će poslijepodne poplavom ugrožena područja u Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, priopćeno je iz Banskih dvora. U 16 sati premijer će obići Drnje u Koprivničko-križevačkoj županiji (lokacija Dravska ulica). U 18 sati sudjelovat će na sastanku s predstavnicima kriznog stožera Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, u sisačkoj Gradskoj vijećnici. Nakon sastanka, obići će poplavom ugroženo mjesto Žažina u okolici Siska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez drame i posljedica Vodni val prolazi sisačkim područjem Slika nije dostupna Moj.report@novatv.hr Vodostaj u Sisku i okolici stagnira, evakuirana najugroženija područja

"Uvjerio sam se u jako dobru koordinaciju lokalne samouprave, vatrogasaca, vojske, djelatnika Hrvatskih voda i komunalnih poduzeća i uvijek smo korak ispred elementarne nepogode. Ne možemo u cjelosti svaki objek zaštititi, posebno ne one niže, ali sva se kritična mjesta na području Sisačko-moslavačke županije uspješno brane", izjavio je Jakovina.

Ocijenio je kako se mora ulagati još više sredstava, napora i dobre organizacije da se ovakve poplave više ne bi ponovile. Ipak, istaknuo je Jakovina, ne možemo protiv prirode, ali možemo i moramo pomoći lokalnoj samoupravi kada se dogodi ovakva katasrofa. "Štete su mnogo manje od onih koje su mogle nastati pri puknućima nasipa. Kada se obranimo, onda ćemo sve analizirati", dodao je.

"Ono što kao ministar tražim od Hrvatskih voda i lokalne samouprave su projekti. Moramo imati i nužne dozvole, a onda s tim projektima možemo konkurirati u EU fondovima", rekao je Jakovina. Prema općoj ocjeni, ovaj je puta organizacija obrane od poplave bila bolja nego u veljači.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kaže kako su visok vodostaj uzrokovale Kupa i Korana koje su duže rijeke, pa je bilo više vremena za pripremu. Ocijenio je da je opasnost za Sisak već prošla, a u Jasenovcu je sve spremno za obranu.

"Vrh vodenog vala Save prolazi kroz Sisak, a s Kupe je prošao Letovanić. Procjenjujemo da neće biti većih poteškoća. Kod Jasenovca ćemo vodom puniti Mokro polje i druga polja, pa ćemo vrh vodenog vala primiti u retencije. U retencijama uz Savu imamo kapacitet od milijardu 600 milijuna kubika, a ima još 400 milijuna kubika slobodno, što će biti dovoljno. Nizvodno prema Slavonskom Brodu i Županji ne očekujemo nikakve poteškoće", rekao je Plišić.

U Žažini i Letovaniću su mještani i mjerodavne službe cijelu noć podizali nasipe kako bi najviši vodni val Kupe, koja je prestala rasti, prošao bez većih posljedica.

"Nasipi su uglavnom izdržali, a Kupa je napokon prestala rasti. Budući da vodostaj u gornjem toku opada, očekujemo da će i kod nas uskoro početi opadati. Dvadesetak je kuća još pod vodom, ali je u veljači, kada je vodostaj bio nešto viši, pod vodom bilo čak stotinjak kuća", izjavio je Stjepan Kušan, predsjednik Mjesnog odbora Letovanića.

Najviši vodni val Save prošao je kroz Sisak, ali opasnost za Jasenovac još nije prošla. Na sreću, Una osjetno opada, pa je pritisak na Savu sve manji.

U najugroženijem posavskom naselju, Košutarici, mještani su uz pomoć stotinjak pripadnika Hrvatske vojske podigli nasipe i očekuju da će izdržati vodni val koji im se približava.

Drama u Žažini: Veliki nasip probijen na nekoliko mjesta

Vrhunac vodenog vala Mure prošao je Međimurjem, a iako su sve službe i građani dežurali tijekom cijele noći nije bilo potrebe za većim intervencijama. Iza ponoći na jednom mjestu razlilla se riječica Trnava kod Goričana, ali je pravovremenom rekacijom područje sanirano i spriječeno veće izlijevanje, izjavio je zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović.

U Kotoribu je val stigao u jutarnjim satima, ali su izdržali zečji nasipi sa 7.000 vreća, a pomogla je i konfiguracija terena, rekao je Vidović. Dodao je kako se, usprkos tome što je najveća opasnost prošla, i dalje prati situacija te je još uvijek na snazi izvanredno stanje obrane od poplava.

Vodostaj Mure u Međimurju nastavlja padati. U Murskom Središću u 8 sati vodostaj iznosi 455 centimetara, a i u Goričanu je pao ispod 500 centimetara.

I dalje je za promet zatvorena cesta prema graničnom prijelazu Sveti Martin na Muri. Za 9 sati sazvan je sastanak Stožera za zaštitu i spašavanje Međimurske županije na kojem će se dogovoriti daljnje mjere. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene