Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže preustroj

Sisak: 50-ak Mungosa mirno prosvjedovalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred sjedišta Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) u Sisku danas je održan mirni dvosatni prosvjed upozorenja 50-ak pirotehničara nove tvrtke Mungos razminiranje d.o.o., članova podružnice Novog sindikata, jednog od dvaju sindikata u toj tvrtki.

Na prosvjedu je bilo 50-ak pirotehničara, od 86 pirotehničara ili 125 zaposlenih u toj novoj tvrtki koju je u kolovozu ove godine, po sporazumu između Sindikata pirotehničara Mungosa i Vlade, osnovao HCR. Pirotehničari traže da se potpuno poštuje sporazum o preustroju Trgovačkog društva Mungos d.o.o. iz Zagreba, koje je bilo u vlasništvu Hrvatskoga fonda za privatizaciju, te da se hitno povuku svi pravni akti nove tvrtke koje je, po njihovim tvrdnjama, nekorektno i jednostrano donijela uprava nove tvrtke. Nepoštivanjem sporazuma, kažu, stavljeni su u nepovoljniji položaj u odnosu prema pravima koja su imali u prijašnjoj tvrtki, odnosno došlo je do zastoja u obavljanju poslovanja i umanjenja plaća.

Pročitajte i ovo Nesreća u Sisku - 3 Žena poginula na mjestu Poznati detalji stravične nesreće u Sisku: "Auto je totalka, čak je motor ispao" Roman Rosavec Zlouporaba položaja HDZ-ov dožupan prijatelju nabrijao Audi na račun Županije: U zatvor neće, radit će za opće dobro

U pregovorima predstavnika sindikata s upravom i HCR-om dogovoreno je da, zbog iznesenih prigovora sindikata i zbog želje da se svi statusni i radni sporovi ubuduće rješavaju u dobroj volji, uprava od danas stavi izvan snage Pravilnik o radu. Dogovoreno je, među ostalim, da će podružnica Novog sindikata u roku od osam dana upravi nove tvrtke i njezinu nadzornom odboru dostaviti primjedbe i prijedloge na danas suspendirani Pravilnik o radu te da će se u tom roku uprava tvrtke očitovati o ostalim zahtjevima pirotehničara Mungosa. Predstavnici sindikata i uprave nove tvrtke te HCR-a dogovorili su se i da će početkom studenoga nastaviti pregovore o svemu što je sporno i provedbi sporazuma o preustroju Trgovačkog društva Mungos iz Zagreba u Mungos razminiranje u sastavu HCR-a.

Pregovarači sindikata iznijeli su primjedbe na 'nekorektno ponašanje' direktora nove tvrtke, koji je, kako su tvrdili, bez suglasnosti i znanja donio Pravilnik o radu, ukinuo terenski dodatak dijelu pirotehničara koji nisu radili zbog nedostatka zaštitne opreme te donio odluku o osnivanju novih radnih skupina pirotehničara suprotno dogovoru s tim sindikatom. Pirotehničari Mungosa na štrajku upozorenja iznijeli su i zahtjev vladi da se njihovoj novoj tvrtki osigura posebni status i da se njihova prava i plaće usklade s onima koje imaju pirotehničari i ostali zaposlenici u HCR-u. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene