Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sisačka rafinerija

Vijest koja je navukla osmijeh na lica radnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sisačkoj rafineriji ipak će se nastaviti s preradom nafte.

Dobru vijest za oko 800 radnika INE potvrdila je Uprava, koja je odlučila u ovoj godini domaću naftu ipak preraditi u Sisku. Takva odluka stiže pred novu rundu pregovora između Vlade i MOL-a, strateških partnera u INI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Budućnost rafinerije Radnici rafinerije i dalje u strahu od gubitka života Slika nije dostupna Ekolozi krive MOL, INU i Vladu Požar u Rafineriji izazvala začepljena kanalizacija

Izvoza domaće nafte ipak neće biti. Uprava INE očito je odustala od takve ideje. Nafta će se prerađivati u sisačkoj rafineriji. A pogoni će biti pokrenuti već u travnju. Do tada bi trebala biti puna skladišta sisačke rafinerije.

'Uzimajući u obzir trenutačnu akumulaciju domaće sirove nafte, kratkoročno bi najizglednija mogućnost bila prerada u Rafineriji nafte Sisak', procjenjuju u INI. Vijest je navukla osmijeh na lica radnika.

Stožer: Izvoz domaće nafte značio bi kraj za sisačku rafineriju

'Sretan sam, zadovoljan... U svakom slučaju vijest je dobra. To je naša egzistencija, to je naš posao, i bez posla sve propada', rekao je Mladen Bjelac.

'Zadovoljan sam tom viješću - to nama faktički ne znači ništa ta nafta koja će se sad preraditi to je za nekih mjesec, mjesec i po dana prerade', kaže Anton Mikelić. Stožer za obranu rafinerije se ne raspušta.

'Ovo je po meni samo jedna bitka. Treba nastaviti borbu. Znači li do promjene upravljačkih prava u INI ili do raskidanja, odnosno potpisivanja novog međudioničarskog ugovora, s krajnjim ciljem modernizacije obje rafinerije', rekao je Predrag Sekulić, iz Stožera za obranu Sisačke rafinerije.

Izvoz domaće nafte Vladi, ni sada, ni u budućnosti, nije prihvatljiva opcija. 'Nema nikakvih, niti ekonomskog, niti ekološkog, niti prometnog, a najvažnije niti zbog energetske stabilnosti i sigurnosti republike Hrvatske razloga da se izvozi domaća nafta kad imamo prerađivačke kapacitete u Hrvatskoj', rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

Odluka o privremenom nastavku rada sisačke rafinerije stiže pred novu rundu pregovora Vlade i MOL-a, koji su najavljeni za sredinu ožujka.

'Držimo da je zapravo promjena upravljačkih prava u INI izuzetno bitna, dok sve ove druge stvari samo palijativno rješavaju određenu problematiku', rekla je Maja Rilović, članica NO INE i predsjednica sindikata INAŠ.

Ako u MOL-u ni ovoga puta ne pristanu na izmjene upravljačkih prava u INI, kako doznajemo, Vlada bi im mogla ponuditi izlazak iz strateškog partnerstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene