Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem nastave i prakse

Širi se štrajk učenika srednjih medicinskih škola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štrajk koji su nedavno započeli učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu proširio se na Karlovac.

Učenici karlovačke Srednje medicinske škole počeli su u 14 sati štrajkati sa zahtjevom da se reorganizira sustav nastave i prakse, a u dogovoru s ravnateljicom odgodili su štrajk za sutra, do kada trebaju pripremiti pisane zahtjeve.

Pročitajte i ovo Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Novi zahtjevi - 1 Nema mira u zdravstvu Nakon sastanka s liječnicima i obećanja Vlade javili se i ostali: "Ako se taj zakon ne donese i za medicinske sestre, smatram to očiglednom diskriminacijom"

>> Učenici u Sl. Brodu krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva

Najavljenim štrajkom karlovački učenici podupiru učenike Srednje medicinske škole iz Slavonskoga Broda, koji zbog preopterećenosti stručnom praksom štrajkaju od 11. studenoga. O svojim ciljevima otvorenim pismom obavijestili su sve učenike medicinskih škola u Hrvatskoj pozivajući ih da održe vijeća o toj temi te da pokrenu akcije solidarnosti s učenicima u štrajku.

Smatramo da je potrebna korjenita reforma obrazovanja budućih doktora i medicinskih sestara. Nakon petogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja dolaze na maturu s velikim nedostacima iz obveznih predmeta pa - kad i završe srednju školu - teško pronalaze posao u profesiji koja je u Hrvatskoj deficitarna, stoji u pismu u kojem se ističe da sustav 'tjera mlade i obrazovane srednjoškolce da posao potraže izvan Hrvatske'.

Sad je vrijeme da učenici glasno kažu što im smeta, piše predsjednik Udruge srednjoškolaca Filip Markanović i objašnjava da se učenici u svojoj školi osjećaju kao u zatvoru u kojemu provode cijele dane, od sedam ujutro do sedam navečer, na praksi i na nastavi.

Štrajk podupire Vijeće učenika Karlovačke županije, čiji je predsjednik Filip Trezner obavijestio medije o štrajku, te Udruga srednjoškolaca Karlovac.

Najavljeno je i očitovanje Nacionalnog vijeća učenika o štrajkovima u medicinskim školama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene