447242
447242
447242
447242
447242

Dolazak aviona iz Srbije uzburkao duhove u Sinju: Iz 'galeba' su nam ubijali suborce!

  • , 20.08.2016., 12:29
  • Autor:
  • komentara

Ove se subote na sportskom aerodromu u Sinju održava drugi aeromiting nazvan 'Sinj Air Show 2016'.

 
 
 
 
Sinj - aeroshow i zabrana letenja (VIdeo: Dnevnik Nove TV)
Sinj - aeroshow i zabrana letenja (VIdeo: Dnevnik Nove TV)

Na mitingu u Sinju sudjeluje i 'galeb', zrakoplov kakav je u svojim borbenim eskadrilama koristila nekadašnja JNA, što je zasmetalo dijelu braniteljske populacije.

Na mitingu sudjeluje 30-ak aviona i helikoptera iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Mađarske, padobranci i brojne jedrilice, a novost je simulator MiG-a u kojemu će moći 'letjeti' i posjetitelji. 'Šećer na kraju bit će nastup akrobatske grupe HRZ-a 'Krila Oluje'.

Dolazak 'galeba' na aeromiting u Sinju uzbunio je dio braniteljske populacije pa je u petak održan i sastanak Koordinacije braniteljskih udruga i organizatora, piše Slobodna Dalmacija.

'Taj zrakoplov, koji je već sletio na sinjski aerodrom, u privatnom je vlasništvu čovjeka iz Novog Sada. Do sada je u Hrvatskoj bio pet-šest puta i nitko nije postavljao nikakvo pitanje. Koliko je nama poznato, taj zrakoplov nije sudjelovao u napadima na Hrvatsku. Sve smo to predsjednik Organizacijskog odbora Natko Kulić i ja objasnili članovima Koordinacije braniteljskih udruga. Oni su sve pravilno shvatili i obećali nam da nikakvih organiziranih prosvjeda s njihove strane neće biti', kazao je Tonći Panza iz Organizacijskog odbora.

Predsjednik Aerokluba 'Sinj' Zvonimir Kovačević, jedini preživjeli u zrakoplovnoj nesreći koja se 26. siječnja 1992. godine dogodila kod sinjskog zaseoka Šimci u kojoj je poginulo pet zrakoplovaca, pionira HRZ-a, zadovoljan je što neće biti izgreda, ali nije zadovoljan što će na mitingu nastupiti 'galeb'.

'Još prije dva mjeseca kada je potvrđen dolazak' galeba' ja sam rekao da na to ne gledam sa simpatijama jer meni i mnogima budi bolne uspomene. Tijekom rata srpski su agresori intenzivno koristili 'galebe' da nas bombardiraju gdje god stignu. Zbog toga sam izišao iz organizacije i rekao da u svemu neću sudjelovati. Bio sam na sastanku s braniteljima. Oni su kazali da podržavaju miting u svim točkama, osim nastupa 'galeba', ali su dali jamstvo da izgreda i organiziranih prosvjeda s njihove strane neće biti. Zbog nastupa 'galeba" iz nekih aeroklubova otkazali su nastup na mitingu', kazao je Kovačević za Slobodnu.

Priopćenje Koordinacija braniteljskih udruga grada Sinja i Cetinske krajine

'Na sastanku naše koordinacije predstavnici organizatora su nam rekli da ako ne leti 'galeb', nema ni mitinga na aerodromu Sinj. Kako smo dovedeni pred svršen čin, 'galeb' i njegov pilot iz Novog Sada, bez obzira na naše protivljenje, letjet će nebom iznad grada Sinja. Koordinacija udruga podržava Air show, ali ne podržavamo i protivimo se dolasku 'galeba' i njegova pilota Dragana Amidžića. Ne razumijemo zbog čega, bez obzira na sve, organizatori inzistiraju na njegovu sudjelovanju, bez kojega navodno ne bi bilo ni mitinga. Unatoč svemu, molimo sve hrvatske branitelje da se suzdrže od bilo kakvih provokacija na ovu provokaciju prema nama hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, građanima Sinja i Cetinskog kraja. Moramo naglasiti, ti isti 'galebovi' su u vrijeme stvaranja hrvatske države u Domovinskom ratu bili u borbenom zrakoplovstvu Jugoslavenske narodne armije te su ostavili neizbrisiv trag u stradanju našega naroda, hrvatskih branitelja, kao i u razaranju hrvatske domovine', napisali su u priopćenju.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se