Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Siniša Hajdaš Dončić poslao poruku SDP-ovcima: "Tko izda, ..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić odgovarao je na pitnaja Mislava Bage oko glasovanja u srijedu o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, gostujući uživo u Dnevniku Nove TV.

Siniša Hajdaš Dončić, član Predsjedništva SDP-a, poručio je u srijedu naveče, gostujući u Dnevniku Nove TV i odgovarajući na pitanja Mislava Bage, da SDP ima potrebnu većinu za opoziv ministra financija Zdravka Marića.

Pročitajte i ovo Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema" Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno

Da li vi imate 77 potrebnih potpisa da ga se smijeni?

Danas imamo 77 potpisa. To su zastupnici koji su potpisali ili javno izrekli da će podržati opoziv Zdravka Marića. Dakle, inicijative koju je pokrenuo SDP.

Vjerujete li da će tijekom noći iz stožera Andreja Plenkovića i Davora Bernardića biti pritisaka i lobiranja da se ostane pri stavovima, a ne da ih se promijeni na glasovanju u četvrtak?

Što se tiče SDP-a, mi ne trebamo lobirati. Vjerujemo u poštenje i zdrav razum zastupnika, koji su izjavili da im je neprihvatljivo da Marić ostane ministar financija. Vjerujem da oni neće promijeniti svoje mišljenje. Imate i onu staru narodnu - tko izda, beep.

Vi ste prije svega onda skloni izborima?

Mi smo isključivo u SDP-u u ovom trenutku skloni izborima. Smatramo da država mora imati političku stabilnost i mora imati makroekonomsku stabilnost. Ne vidim mogućnosti, dakle, SDP neće u tome sudjelovati da dođe do bilo kakvog preslagivanja. Za građane RH a čak i za deficit, pošto neće biti trošenja iz državne blagajne, najpošteniji bi bili novi izbori, ali ću naglasiti, njih nije izazvao SDP. Dakle, izazvala ih je suluda politika Andreja Plenkovića koji nije htio smijeniti ministra, koji ima definitivno moralnu odgovornost.

Vaš predsjednik želi izbore i govori da su oni jedino rješenje, ali SDP zaostaje 10 posto naspram HDZ-a po anketama. To je gotovo nedostižno.

SDP neće dati svoj obraz, ni lijevi ni desni, pa ni u slučaju slabijeg izbornog rezultata, u kojeg ja ne vjerujem. Ostat ćemo pošteni i principijelni. Dakle poštenje se u politici. Poštenje se u politici isplati. O kratkom roku možemo pričati, ali dugoročno morate biti definitivno fer i pošteni, im prema sebi, i prema biračima, koji zapravo i glasuju za vas, a to su zapravo građani RH.

Po prvi put imate jedan ozbiljan stranački problem - disidente koji dobili naputak da svi moraju biti u velikoj vijećnici i svi moraju glasovati temeljem odluka Predsjedništva u vezi smjene ministra Marića. To u SDP-u dosad nije zabilježeno. Što se dogodilo?

Bilo bi malo bezveze da inicijativu koju je pokrenuo SDP, da neki zastupnici iz SDP-a bojkotiraju. Dakle, ja u to ne vjerujem. Zastupnici SDP-a će sutra biti na svojem radnom mjestu i svi ćemo sukladno zaključcima , i kluba, i Predsjedništva, glasovati za opoziv ministra financija.

Što ako i nakon eventualnih novih izbora opet budemo u istoj, pat poziciji?

Pa vidjet ćemo što će donijeti budućnost. Nemam kristalnu kuglu, a nemam ni grah da mogu predvidjeti kakvi će biti rezultati izbora. Ne znam što će se dogoditi. Vjerujem da građani RH neće glasovati za HDZ i Most, jer su dvaput bili razočarani. Međutim ovdje je Most, koji ima naknadnu pamet, koji se sjetio tek nakon naše inicijative da nešto ne valje, ali vjerojatno su kolege iz Mosta išli po onoj narodnoj - Fata je Fata, ali dvaput je dvaput s HDZ-om.

Znači ne postoje nikakvi razgovori između vas i Mosta o izborima i zajedničkom izlasku na izbore?

Ne. Zasad pregovaramo, da se ne uvrijede kolegice i kolege iz HSS-a, s našim junior partnerom. Dakle mi mislimo s HSS-om, s još nekim strankama, ako do izbora dođe, koje mi nismo izazvali, dakle to su naši koalicijski partneri HSS i HSU. Vidjet ćemo za neke druge stranke, stranke Narodne koalicije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene