Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljuti zbog zakona

Sindikati u siječnju organiziraju izjašnjavanje članstva o općem štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati će u siječnju organizirati izjašnjavanje članstva o općem štrajku protiv donošenja nekoliko zakona koje ocjenjuju izrazito nepovoljnim za radnike.

Izjašnjavanje će se provoditi od 13. do 17. siječnja s pitanjem: 'Jeste li za organiziranje generalnog štrajka u Republici Hrvatskoj sa svrhom sprječavanja donošenja Zakona o radu, Zakona o povremenim poslovima te produženja dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina?', najavio je danas predsjednik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O Zakonu o radu Mrsić: Prosvjedi neće pomoći Hrvatskoj da ide na bolje! Slika nije dostupna Prosvjed Sindikata FOTO 'Radit ćete 56 sati tjedno, do 67. godine života, bez ugovora, na kupone...'

O toj akciji javnost bi trebali detaljnije izvijestiti čelnici pet sindikalnih središnjica na konferenciji za novinare koja je predviđena za četvrtak, 12. prosinca.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić proteklog je tjedna odgodio slanje prijedlog izmjena Zakona o radu na Vladinu sjednicu, a jučer je najavio povlačenje prijedloga Zakona o povremenim poslovima iz procedure, no to, kako se čini, neće zadovoljiti sindikalce.

Mrsić: Prosvjedi neće pomoći Hrvatskoj da ide na bolje!

Izjašnjavanje članstva o generalnom štrajku provest će se bez obzira na Mrsićeve najave, jer mu sindikalci više ništa ne vjeruju, doznaje se iz sindikalnih krugova. Orešković, koji je danas prvi objavio da sindikati kreću u tu akciju, optužio je na konferenciji za novinare sadašnju Vladu da je 'najgora Vlada dosad'.

'SDP je dovoljan sam sebi. Oni misle da su najveći sindikalisti a učinili su radnicima najveću štetu', ustvrdio je Orešković i optužio Vladu da planira uvesti više zakona koji će sve hrvatske radnike za pet do deset godina pretvoriti u radnike na određeno vrijeme.

U proteklih pet godina izgubljeno je 180.000 radnih mjesta, a i dalje izostaju mjere koje bi privukle investitore i otvorile nove poslove. Štoviše, i iduće godine čeka nas rast nezaposlenosti, upozorio je Orešković.

Oštro se usprotivio odredbama po kojima bi svi hrvatski radnici bili u položaju 'radnika na određeno vrijeme' te istaknuo da će sindikati zbog toga pokrenuti "opći referendum radnika za stupanje u generalni štrajk'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene