Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati složni

'Štrajkamo jer želimo raditi!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom štrajka solidarnosti zaposlenici u hrvatskim školama će od 12 do 14 sati na sastancima raspravljati o štetnosti predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR) za prava radnika i dostojanstvo rada, a rasprava će se voditi i Pravilniku o normi koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta stavilo na javnu raspravu.

Današnjim dvosatnim štrajkom solidarnosti sindikati žele iskazati svoje protivljenje izmjenama ZOR-a jer smatraju da se njima uništavaju temelji socijalne države, a radnike i sindikate marginalizira, ističu Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Pročitajte i ovo Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Mihalinec i Šprem o kritikama da su izigrali nenastavno osoblje: "Prvo ljudi moraju vidjeti što je ispregovarano i kakve su plaće" Slika nije dostupna Članovi Preporoda idu na referendum Posljednja ponuda Vlade: Koeficijenti su ipak na stolu, ali ne za sve. Ovo su uvjeti o kojima se sindikati moraju izjasniti

"Protivimo se izmjenama ZOR-a jer se njima uništavaju temelji socijalne države", rekao je Mihalinec poručujući SDP-u da, ako želi neoliberalnu državu, mora promijeniti ime u "Prvu neoliberalnu stranku" jer predložene izmjene ZOR-a s idejom socijaldemokracije nemaju nikakve veze.

Sindikati se protive prijedlogu za povećanom fleksibilizacijom na tržištu rada jer će ona, naglašava, dovesti do još veće podjele među građanima.

PREKID RADA: Ne voze vlakovi, autobusi, tramvaji...

Štrajk solidarnosti formalno će se održati zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu, a Šprem naglašava kako "principom solidarnosti sindikati pokazuju svoju snagu i želju za suradnju sa svima u zemlji".

Štrajkom želimo reći "ne" ekspolataciji rada i radnika

Sindikat hrvatskih učitelja najbrojniji je granski sindikat u Hrvatskoj, a njegovi članovi tijekom štrajka će na sastancima raspravljati o štetnosti ZOR-a vezano uz pravo radnika i dostojanstvo rada, kazala je Šprem. Štrajkom želimo reći "ne" ekspolataciji rada i radnika.

"Štrajkamo zbog marginaliziranja rada sindikata, jer svi ovi udari na naša primanja ustvari su udari na rad svakog sindikata", kazala je Šprem.

Razgovarat će i o Pravilniku o normi koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta stavilo na javnu raspravu, a prema kojem će, kako je rekla, mnogi zaposlenici izgubiti punu normu.

Osim protiv izmjena ZOR-a, dodaje, štrajkom prosvjedujemo i protiv nabavke skupocjenih automobila, jer smatramo da u krizno vrijeme svi moramo podjednako snositi teret, a vladajući prvo moraju krenuti od sebe, odnosno odricanje pokazati svojim primjerom.

"Štrajkamo i protiv ukidanja dodataka na plaću koji su nam dosad bili zajamčeni granskim kolektivnim ugovorom. Te dodatke smo mi zaradili i svojim poštenim radom zaslužili", ističe Šprem.

Protivimo se snižavanju cijene rada u privatnom, državnom i javnom sektoru, produženju radnog tjedna, fluktuaciji radnika, pri čemu će se jedne otpuštati da bi se na njihova mjesta zaposlili fleksibilniji i jeftiniji radnici koji neće imati prava iz kolektivnih ugovora, dodaje.

Štrajkamo i protiv legalizacije neisplate prekovremenih sati, štrajkamo kako bismo upozorili da lakše otpuštanje radnika neće pridonijeti većoj stopi zapošljavanja, naglašava Šprem dodajući da sindikati traže reforme koje će se temeljiti na istraživanjima i stručnim analizama.

"Štrajkamo jer želimo raditi", zaključuje Šprem. Poslodavac i radnik trebaju biti partneri, a ne neprijatelji, ističe te poziva sve socijalne partnere na ravnopravan dijalog. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene