Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kompromisa

Sindikati se ne daju, Tuškan poručuje premijeru da "čita s razumijevanjem": "Sve je izgledno. I opći štrajk cijeli idući tjedan je realna opcija"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je prosvjetarima poručila da više neće plaćati dane u štrajku. Oni poručuju kako je moguće i da se cijeli idući tjedan štrajka u svim školama.

Sindikati su za utorak najavili štrajk u cijeloj zemlji, a naljutila ih je najava Vlade da im od danas neće platiti dane u štrajku. Poručuju kako će svaki dan koji će se nadoknađivati vrijediti dvostruko. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da nadoknade mora biti. Prema procjenama Ministarstva svaki dan u štrajku državu stoji približno 32 milijuna kuna. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu zadovoljni Učitelji na Facebooku rogobore protiv ponude, sindikati objavili kako izgleda referendumski listić Slika nije dostupna Sad referendum Vilim Ribić o detaljima maratonskog sastanka s Vladom: "Prijetili smo prekidom pregovora ako se Plenković ne pojavi!"

Pitali smo kako na zaoštravanje odnosa gledaju studenti Učiteljskog fakulteta koji je u petak proslavio 100 godina? 

Redom odgovaraju: "Stres", "ponos" i "neizvesnost".

Doroteji je cijela cituacija stresna.

"Vrlo je demotivirajuće gledati situaciju koja se trenutno događa. Jer ne znam što očekivati u budućnosti", kaže Dorotea, inače studentica 4. godine Učiteljskog fakulteta.

Zamolili smo ih i da nam kažu koju plaću očekuju kao početnice. Objašnjavaju da ne žele imati 5500 ili 6000 kuna.

"Mislim da je suvišno uopće govoriti da visokoobrazovana osoba ima početnu plaću od 5500 kuna", misli Petra, studentica 2. godine Učiteljskog fakulteta.

I dekan fakulteta koji obrazuje mlade učitelje slaže se s njima.

"Nikakvi partikularni interesi, nikakve političke trgovine, garniture koje odlučuju o svima nama, dobrobiti ove nacije, ne smiju biti, iznad profesije, iznad struke", rekao je Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta.

U ponedjeljak se privremeno obustavljaju štrajkaške aktivnosti iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Domovinskoga rata.

Tuškan: Neka premijer čita s razumijevanjem

O svemu smo razgovarali i sa Anom Tuškan iz Sindikata učitelja. Na pitanje je li izgledan i opći štrajk i nakon utorka, s obzirom da i sindikati i Vlada ustraju na svome, Tuškan odgovara da je trenutno sve izgledno. U  ponedjeljak, objašnjava, sindikati imaju sastanak gdje će se donijeti odluke o daljnim akcijama. Kaže i da je je i opći štrajk kroz cijeli sljedeći tjedan realna opcija. 

Nisu, kaže Tuškan, spremni na kompromis.  

"Mi imamo svoje jasne ciljeve. Mi se možemo dogovoriti o dinamici i načinu postizanja ciljeva uz uvjet da se prizna posebna važnost i zahtjevnost poslova zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja. Nama je dosta podcjenjivanja", objasnila je.

U slučaju da Vlada posegne za sudskom zabranom štrajka, kaže da će svaki dan dolaziti pred Banske dvore.

"Vidjet će nas više nego inače. A ja bih ovim putem poručila premijeru da uključio racio i pročita s razumijevanjem strategiju obrazovanja. Ona u svojoj mjeri 414 kaže da se plaća učitelja u 2018. godini mora izjednačiti s plaćama visokoobrazovanih djelatnika u javnim službama. To jasno govori da rast osnovice ne ispunjava zahtjeve zaostajanja plaća", poručila je Tuškan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene