Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogorčeni rezovima

Sindikati: Ovo je odmazda! Za Jovanovića više nema mjesta u Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja danas su Vladin potez o smanjenju dodatak na plaću ocijenili odmazdom zbog nepristajanja sindikata na ucjene, te pozvali resornog ministra Željka Jovanovića da podnese ostavku.

'Takav Zaključak dokaz je kako je pregovarački tim Vlade cijelo vrijeme pregovarao s figom u džepu, te da je Vlada u nedostatku pregovaračkih argumenata posegla za mjerom koja nije ništa drugo nego odmazda, i to zbog nepristajanja sindikata obrazovanja na ucjene', stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Slika nije dostupna Jovanović se nada sporazumu sa Sindikatima 'Dogovor mora biti prvenstveno u interesu učenika'

Sindikalci prozivaju Vladu da za svoj pregovarački neuspjeh optužuje 'pretvrde čelnike sindikata', a da im je namjera od početka bila rezanje u obrazovanju, za što su tražili blagoslov sindikata.

Ističu kako su čak i bili spremni potpisati poseban sporazum kojim se odriču prava na isplatu prosvjetnog dodatka do 1. siječnja 2013., u zamjenu za zadržavanje dosadašnje osnovne plaće, ali da je Vladi to bilo neprihvatljivo.

>> Milanović učiteljima: Ispričavam se što će vam plaće biti manje!

'Zaključak Vlade pokazuje neočekivanu promjenu smjera ove Vlade od Hrvatske - zemlje utemeljene na znanju prema Hrvatskoj - zemlji neznanja i beznađa. Nova paradigma Vlade je: što manje plaće učiteljima i nastavnicima, to brže će zemlja izaći iz krize', poručuju sindikati.

Vladinu odluku ocjenjuju pogubnom za budućnost zemlje, nemoralnom i višestruko nelegitimnom, ako ne i pravno ništavnom.

Tvrde kako bi ministar Jovanović nakon ove odluke trebao odmah dati ostavku, jer će, ističu, biti zapamćen kao jedini ministar obrazovanja koji je na sjednici Vlade glasovao o smanjenju plaća učitelja i nastavnika.

'Takvo što njegovi prethodnici ne bi nikada dozvolili. Njegova isprika i suze u očima za nas su neprihvatljive. Naročito je neprihvatljivo njegovo prebacivanje krivnje na tri čelnika sindikata - on je glasovao za smanjenje plaća', naglašavaju sindikati.

Tragikomičnim smatraju ministrovo obrazloženje kojim, kažu, izbjegava izvršiti javno izrečeno obećanje kako neće biti ministar ukoliko budu plaće u obrazovanju padale. 'Gospodinu Jovanoviću više nema mjesta u Vladi RH', poručili su.

Premijera Zorana Milanovića prozvali su da je smanjenjem plaća učitelja i nastavnika odredio smjer Hrvatske prema stagnaciji i zaostajanju.

'Umjesto isprike, neka premijer Milanović odmah povuče sramotnu odluku Vlade RH, ispriča se učiteljima i nastavnicima za uznemiravanje, prihvati ostavku ministra Jovanovića i razriješi dužnosti ministra Mrsića, koji je bio najveća zapreka postizanju dogovora sa sindikatima', zaključuju sindikati. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene