Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljen novi sastanak

Sindikati na sastanku očekivali premijera, ali dobili su samo pismo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarački odbor sindikata javnih službi pozvao je predsjednika Vlade i Pregovarački odbor Vlade na prvi pregovarački sastanak. Međutim, iz Vlade im je upućeno pismo, a na pregovore je došao samo jedan predstavnik koji je ubrzo otišao.

Na sastanak su jutros u 9.30 sati došli predstavnici osam sindikata, a nakon nekog vremena i pomoćnih ministra kulure Zlatka Hasanbegovića. No, kako nikoga drugog iz Vlade nije bilo i on je napustio sastanak. Ribić optužuje Vladu da nisu koordinirani.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić, novinarka Nove TV i Nada Lovrić potpisivanje u ponedjeljak Završeni su pregovori Vlade i sindikata: Što to znači za javne i državne službenike, otkriva Dnevnik Nove TV Stjepan Topolnjak odgovor do kraja tjedna Plenković sa sindikatima: "Dogovorena povišica, rastu božićnice, regresi i dar za dijete", sindikat se još mora izjasniti

Vilim Ribić kazao je kako je iz šest ministarstava došao samo jedan predstavnik iz ministarstva kulture, koji je odustao kad je vidio da nikoga nema.

Tvrdi da se u Vladi nisu koordinirali. Za poziv na sastanak 25. travnja tvrdi da će doći, ali da je zanimljiv datum poziva jer baš tada u Hrvatskoj nema ministra financija.

'Šaljem im poruku da su sindikati ti koji odgovorno postupaju - problem žele riješiti. Vlada je ta koja ili se bavi drugim pitanjima koja su im važnija, drugim međuodnosima, unutarnjim nesporazuma ili nisu svjesni problema', rekao je Ribić.

'Važno je da na sastanak 25. travnja dođe Orešković da bi razumio težinu problema. Prenošenje informacije iz treće ruke nije učinkovito i ne dobije prave informacije', objasnio je Ribić inzistiranje na tome da sastanku prisustvuje premijer.

Sindikati javnih službi su očekivali da će na prvom pregovaračkom sastanku s Vladom koji se trebao održati danas svakako biti nazočan i premijer Tihomir Orešković.

Na dnevnom redu trebaloo je biti 'upoznavanje predsjednika Vlade s dimenzijom problema i veličinom obaveza Vlade RH prema Izmjenama i dopunama Dodatka Sporazuma o osnovici', 'Usvajanje Protokola' te 'Pitanje datuma početka primjene Sporazuma'.

Međutim, uoči sastanka iz Vlade je sindikatima upućeno pismo koje je potpisao potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

U pismu stoji kako je Vlada pokazala želju za konstruktivnim socijalnim dijalogom te je prihvatila i pojačala suradnju sa sindikatima 'kao najvažnijim parterima'.

'Ova je Vlada svjesna važnosti zajedničkog i konstruktivnog djelovanja Vlade i svih dionika koje čine i djeluju u javnom sektoru te stoga i vrednuje i spremna je ulagati u socijalni dijalog radi ostvarenja napora u poboljšanju stanja u javnom sektoru. Jednako tako, svjesni smo težine ekonomske situacije u kojoj se nalazi Republika Hrvatska i odgovornosti prema svim društvenim skupinama ili grupama koje se danas nalaze u teškoj situaciji poput nezaposlenih ili blokiranih osoba o kojima također moramo kontinuirano skrbiti te se zauzimati za njihov izlazak iz navedenih teških situacija. Sve to, a sigurni smo kaki i Vi uvažavate naš stav, ističe važnost potrebe održavanja društvene solidarnosti radi poticanja gospodarskog rasta i stanja u realnom sektoru, a što će, u konačnici, pozitivno djelovati i na mogućnosti spram javnog sektora', napisao je Petrov sindikatima.

Ističe kako Vlada ne želi davati obećanja koja neće moći ispuniti. 'Vjerujem da nam je svima zajednički stalo do toga da otklanjamo svo nepovjerenje i prepreke našem dijalogu koje su posljedice nekih prethodnih politika, jer nam je cilj isti - kvalitetniji i odgovorniji društveni sustav, u kojem su i javne službe takve. Stoga se nadamo da će se i svi predstavnici sindikata odazvati socijalnom dijalogu koji je u procesu te da ćemo se zajedno potruditi ukloniti sve tenzije iz našeg odnosa', ističe Petrov.

Pozvao je sindikate na sastanak od 25. do 29. travnja.

Ribić je dopis opisao kao pismo puno dobrih namjera, ali da sindikatu trebaju djela a ne riječi.

Po njegovim riječima, ako se pregovorima pristupi ozbiljno problemi se mogu riješti kroz tri do četiri pregovaračka sastanka, a sindikati, koji i dalje inzistiraju na rastu plaća, bili bi zadovoljni 'nekim srednjim rješenjem' koje bi bilo dobro za članstvo i državu u cjelini.

Treba vidjeti koliko bi rast plaća za šest posto utjecao na rast BDP-a, a koliko na rast javnog duga i što je važnije, rekao je Ribić napomenuvši da su se o tom problemu konzultirali s relevantnim ekonomskim stručnjacima.

Na upit koliko će čekati prije nego što počnu dizati tužbe zbog neispunjavanja sporazuma, Ribić je rekao kako će to procijeniti na temelju financijske isplativosti. Nadam se da pravnu valjanost sporazuma nećemo morati provjeravati na sudu, dodao je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih su srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec nada se da će Orešković, Petrov i ministar financija Zdravko Marić odlučnije krenuti u rješavanje problema. Hrvatska nema vremena za besplodne rasprave i mislimo da premijer to treba presjeći, poručio je Mihalinec.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene