Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Na štetu je radnika''

SINDIKATI NISU ZADOVOLJNI 'Ovo se nije spominjalo prije izbora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući program nove Vlade, čelnici sindikalnih središnjica usprotivili su se najavi daljnje fleksibilizacije radnog zakonodavstva i izmjenama Zakona o radu (ZOR) na štetu radnika, te pozvali Vladu da što prije pokrene socijalni dijalog o gospodarskim i socijalnim mjerama.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever posebno se osvrnuo na to što Vlada u svom programu najavljuje kreiranje radnih mjesta, zapošljavanje, opredjeljenje za socijalni dijalog, partnerstvo i dogovaranje, a već par redaka kasnije zalaže se za reformu radnog zakonodavstva, pojednostavljenje pojedinih procedura i osiguravanje učinkovite primjene načela fleksibilnog radnog vremena.

Na ruku poslodavcima

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Ilustracija Proricanje sudbine Poslodavci krenuli dalje od životopisa: Za odluku o zapošljavanju potrebna je i potvrda gatara i feng shui majstora

To je za Severa neprihvatljivo jer se time izravno ide na ruku poslodavcima, osobito onima koji hrvatsku konkurentnost žele graditi preko obespravljene i potplaćene radne snage.

Povrh toga, ZOR je već snažno fleksibiliziran velikim promjenama 2003. godine, a tijekom pregovora o ulasku Hrvatske u EU usklađen s europskom pravnom stečevinom. ZOR je i dodatno fleksibiliziran 2013. i 2014., posebice u pojednostavljenju mnogih odredbi i određivanju fleksibilnog radnog vremena, sve na štetu radnika, ocijenio je Sever u izjavi za Hinu.

Nema daljnjeg prostora za fleksibilizaciju ZOR-a, nego obratno, neke odredbe treba defleksibilizirati i prepustiti ih kolektivnom pregovaranju poslodavaca i sindikata, poručio je Sever. Pozvao je Vladu da u vezi izmjena ZOR-a sjedne na razgovor sa sindikatima koji su spremni argumentirano braniti svoja stajališta i dokazati da je hrvatski ZOR prefleksibilan u usporedbi s drugim zemljama.

U dijelu koji regulira zakonsku zaštitu zaposlenja Hrvatska je na samom dnu među zemljama EU-a dok istodobno hrvatski radnici prosječno rade dva sata tjedno dulje od prosjeka EU-a, a ukupno 117 sati dulje godišnje. Istodobno, poslodavčev trošak po radnom satu je među najnižima u EU, upozorio je Sever.

Prije izbora nije se spominjala fleksibilizacija

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je kako Vlada očito namjerava opet otvoriti reformu radnog zakonodavstva, fleksibilizaciju i lakše otpuštanje. Opet se događa da su programi stranaka u predizbornoj kampanji jedno, a kad dobiju povjerenje građana nešto su drugačiji, kaže Novosel.

U predizbornim razgovorima s predstavnicima HDZ-a na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem ni u jednom trenutku nije bilo govora o reformi radnog zakonodavstva u smislu izmjena ZOR-a i fleksibilizacije oblika zapošljavanja - povremenih i privremenih poslova, već je Plenković izrazio spremnost da se suzbiju prekarni oblici rada, kaže Novosel.

SSSH neće prihvatiti da u bilo kojem dijelu Vladina programa bude nešto što nije bilo u programu kampanje HDZ-a i Mosta, koji će predložiti Vladu i dobiti povjerenje Sabora, istaknuo je Novosel.

Novosel je također, kao aktualni predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) pozvao Vladu da što prije imenuje članove GSV-a i počne raditi, jer su se već počeli usvajati i donositi zakoni, a GSV-u je onemogućeno davanje sugestija, prijedloga, mišljenja i savjeta za zakone za koji su socijalni partneri zainteresirani.

"U svakom slučaju, bit ćemo aktivni i odreagirat ćemo na svaki dio koji bi se mogao nazvati prijevarom hrvatskih građana", ustvrdio je Novosel.

Ribić protiv Martine Dalić

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je Vladin program kao nastavak iste ekonomske politike, te pohvalio političku i socijalnu inkluzivnost, no ako ona nije u funkciji građana onda je besmislena. Ekonomska politika nema promjena, ne preispituju se temeljne paradigme, monetarna politika, drugi mirovinski stup itd. i nisam baš optimističan, kaže Ribić.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić postala je nadređena Zdravku Mariću, iako je prema najavama trebalo biti obrnuto, kaže Ribić koji to ne smatra dobrim. Po njegovu sudu, Marić je puno skloniji realnijem shvaćanju ekonomskih okvira, jačanju potražnje i povećanju plaća, dok Dalić dolazi iz financijskih krugova, a sindikati je pamte po "rigidnim i doktrinarnim stajalištima".

Program je načelan, reforme nisu konkretizirane i pojašnjene pa ne znamo kako će djelovati Vlada i potpredsjednica Dalić, ministar Marić i sam premijer Plenković. Takva Vlada ne odgovara hitnosti hrvatskih tegoba, smatra Ribić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene