Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže podršku predsjednika

Sindikati najavili opći štrajk u studenom u pet hrvatskih gradova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi, a onda i opći štrajk. Sindikati su odlučili. Sve zbog odluke Ustavnog suda protiv održavanja referenduma o Zakonu o radu. Traže i podršku predsjednika.

Građani na ulicama. Po planu sindikata do kraja studenoga i to u pet hrvatskih gradova: Zagreb, Split, Osijek, Rijeka i Pula. 'A nakon prosvjeda, početkom prosinca, planiramo generalni štrajk', pojasnio je  Vilim Ribić, koordinator sindikalnih središnjica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka o referendumu protuustavna Matijašević: HUS će tražiti ukidanje Ustavnog suda Slika nije dostupna Nema štednje 'Ako će BDP rasti 1,5 posto, iz krize ne izlazimo slijedećih 5 godina'

Sve zbog odluke Ustavnog suda koji se izjasnio protiv referenduma oko Zakona o radu koji traži više od 700 građana, ali, kako kažu, i zbog opće situacije u zemlji koja nakon rata proživljava najveću gospodarsku krizu. Sutra će tražiti i podršku predsjednika koji se također usprotivio odluci suda.

Predsjednik - medijator

'Mi očekujemo od predsjednika da bude medijator i da poveže sindikate i Vladu i da se nađe rješenje po kojem mi ne moramo prosvjedima izboriti ono što smo već izborili potpisom', pojasnio je Ribić. 'Očekujemo da pomogne u tome da Hrvatski Sabor unatoč odluci Ustavnog suda raspiše referendum', rekao je Ozren Matijašević.

Sindikati su tražili sastanak i s premijerkom. No, nema odgovora. U međuvremenu svoje su redove reorganizirali. Umjesto Matijaševića, kordinator za idućih šest mjeseci je postao Vilim Ribić. Smjer se, kažu, neće promijeniti, no priznaju da je pet čelnika pet središnjica nerijetko razjedinjeno.  'To je posljedica naših unutarnjih odnosa', rekao je Ribić. 'Jasno je da u određenim pitanjima nemamo isti pogled', dodao je Matijašević.  Za prosvjede i štrajk ipak su rekli DA.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene